
Letní výlet do Brna: Od historických vil po podzemní katedrály
Jahody, hrášek, česnek, cibule nebo třeba okurky. Oblíbené samosběry ovoce i zeleniny pokračují i na začátku letních prázdnin. Pokud rádi zavařujete okurky nebo dáváte přednost kvašákům, máte nejvyšší čas. Sezóna je v plném proudu a zemědělci upozorňují, že nepotrvá příliš dlouho.
Jahody, třešně, hrášek nebo třeba meruňky. Kdo si je nemůže nasbírat na zahradě, volí samosběry. Ty nabízejí nejen zaručeně čerstvé plody, ale také mírnější ceny než v supermarketech.
Samosběry ovoce a zeleniny jsou čím dál populárnější. Proto vám radíme — teď je čas na česnek. Na některých farmách si ho můžete nasbírat za rovnou stovku za kilo. Pro srovnání, v obchodě se průměrná cena česneku pohybuje mezi 150 a 290 korunami za kilogram.
Naklíčená zelenina může být nebezpečná i prospěšná, záleží na tom, o jaký druh se jedná. Zatímco brambory mohou představovat riziko a v krajním případě mohou vést k otravě kvůli přítomnosti solaninu, z česneku a cibule se během klíčení stává skutečná vitamínová bomba, píše web Kupi.cz.
Dříve bývaly častým jídlem lidí, kteří mají hluboko do kapsy, a dnes tomu není jinak. Bramboráky zná snad úplně každý. Věděli jste ale, že na Ostravsku se jim říká stryky a že se dají připravit i na sladko?
Cmunda, kramflek, křápanec nebo třeba sejkory. Co mají společného? Všechno to jsou staré dobré bramboráky. Česnekem provoněná smažená placka je jedním z pokladů rodinných kuchařek a liší se region od regionu, a to nejen v názvu. Redakce CNN Prima NEWS se podívala, jak se připravuje v Plzni, kde bramborákům říkají vošouch.
Vědci z Pákistánu zjistili, že konzumace česneku může snížit hladinu cholesterolu. Tato zelenina je považována za silné přírodní léčivo a dá se aplikovat na širokou škálu nemocí a potíží. Může chránit i před infarktem, který v Česku postihne ročně na devět tisíc lidí.
Obchodní řetězec Albert na základě laboratorního vyšetření stáhl z prodeje balení česneku. Zákazníkům, kteří si produkt koupili, radí, aby jej nekonzumovali. Při vrácení zboží mohou zákazníci dostat zpět peníze, informoval na svém webu.
Nezvykle teplý únor a březen způsobily, že zemědělské plodiny letos dozrávají až o měsíc dříve než obvykle. V některých regionech tak už lidé vyrazili na samosběr česneku.
Začala sezóna medvědího česneku. Mnoho lidí proto míří do lesů, aby si populární rostlinu nasbíralo. Stejný plán měl i pár z Rakouska, který si z česneku chtěl udělat polévku. Po její konzumaci ale oba zemřeli. Jak se následně ukázalo, bylinu zaměnili s jedovatou rostlinou, informuje německý deník Bild.
Čeští milovníci jídla se mohou poplácat po zádech. V prestižním žebříčku webu Taste Atlas se česká kuchyně probojovala do nejlepší padesátky. Totéž se jí podařilo v seznamu nejlepších světových pokrmů s tradiční česnečkou, byť o fous. Chválu si vysloužila nejen za zdravou skladbu ingrediencí, ale také díky pozitivním účinkům při nachlazení nebo kocovině. O moc hůře si nevedly ani slovenské bryndzové halušky, celkově ale přední příčky obsadila italská či asijská kuchyně.
Letošní úroda je podle zahrádkářů poznamenaná horkým počasím a suchem. Mezi další trable, které musí překonávat, patří mšice, mandelinky nebo plíseň. Redakce CNN Prima NEWS proto dala dohromady několik zaručených tipů, které zajistí bohatou sklizeň.