Malá: Fiala by měl vyrazit Síkelu, ne zpochybňovat data. Mícháme jablka a hrušky, míní Exner

Premiér Petr Fiala (ODS) raději zpochybnil Eurostat, než aby vyrazil ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN). V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekla poslankyně za hnutí ANO Taťána Malá. Poslanec Martin Exner (STAN) v debatě ohledně cen energií reagoval se slovy, že chyba se může stát v každé instituci. Navíc v tomto případě dle něj mícháme jablka a hrušky. Unijní statistický úřad ve středu oznámil, že ceny plynu pro domácnosti v Česku loni ve druhém pololetí meziročně vzrostly o 231 procent, nejvíce ze všech zemí EU. Fiala ale statistiku zpochybnil.

Premiéra ve vysílání CNN Prima NEWS podpořil také poslanec Jan Bureš (ODS). Zmínil, že skutečné ceny energií v Česku jsou dramaticky jiné, než jaké prezentoval ve statistikách Eurostat. Podle poslankyně za hnutí ANO Taťány Malé je však naprosto nevídané zpochybnit evropský úřad, který toto řeší.

Malá následně upozornila, že správnost dat Eurostatu potvrzují i další statistiky z Evropy, které se cenám energií věnují. „Je to o tom, jakým způsobem funguje tato vláda, jakým způsobem se staví k řešení problémů. Pan premiér Fiala místo toho, aby si pozval na kobereček pana ministra Síkelu a okamžitě ho vyrazil za to, že se s cenami energií nic neděje, radši zpochybní Eurostat,“ prohlásila poslankyně hnutí ANO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina v EU? Země v občanské válce těžko, řekl Kobza. Sprostá lež, sepsul ho Lipavský

Eurostat však dle poslance Exnera neměl přístup ke skutečným cenám. „Naši dodavatelé energií – ČEZ, E.ON a podobně – si tato data drží jako svoje obchodní tajemství, zatímco, nevím proč, ale v Rakousku k tomu ten přístup statistický úřad má,“ zamyslel se. „Prostě je to jiné, takže my tady porovnáváme jablka s hruškami. A já bych se velice ohradil proti silným prohlášením vyrazit pana Síkelu. Pan Síkela svoji funkci zvládá velmi dobře. Zastropoval energie, naplnil zásobníky. Věci řešil na evropské úrovni,“ reagoval Exner na slova poslankyně Malé.

Dodal, že Eurostat ani Energetický regulační úřad „nejsou žádné božské instituce“. Chyba se dle něj může stát všude.

Následně se do debaty zapojila i poslankyně SPD Karla Maříková. „Víte, problém není v Eurostatu, problém je v této vládě. Finance tady vede elektrotechnik, místo aby to byl ekonom, a ministerstvo obchodu a průmyslu vede bankéř. Podívejte se, jaké lidem chodí faktury. Měli byste si konečně sáhnout do svědomí, kam jste tuto zemi přivedli,“ obrátila se na Exnera poslankyně Maříková.

Exner se však nedomnívá, že by šlo o pochybení ze strany vlády. „Trh se také vyvíjí, takže dneska už jsou ceny úplně jiné, než byly v polovině loňského roku. Zdražení energií je samozřejmě nepříjemné pro všechny a vyrovnává se s tím celý svět. Ceny, které jsou v České republice, nijak nevybočují z průměru Evropské unie,“ prohlásil.

Tagy: