Maláčová: Bohatí nesmí stále bohatnout. Potřebujeme solidaritu a růst minimální mzdy

Jana Maláčová

Speciál 360°: Hlas lidu 6.10.2021

Nejlepší motivací k práci je zvyšování minimální mzdy. „Díky zaručeným mzdám si o tisíce polepší skladníci, prodavačky a dělníci,“ řekla v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS Jana Maláčová (ČSSD). Česká republika by podle ní neměla zapomínat na solidaritu bohatých lidí s chudými.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové je současné rychlé tempo zdražování zapříčiněno zejména covidem a z jedné třetiny také zrušením superhrubé mzdy. Uvedla to v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS.

S takovým vysvětlením ovšem nesouhlasil ekonomický expert hnutí Přísaha Pavel Řežábek. „Ať by se stalo, co by se stalo, bylo by draho. Draho je na celém světě. Inflace je peněžní jev vyvolaný náklady, nebo poptávkou. Dnes se nám sešly oba tyto faktory,“ řekl Řežábek, který zasedal v bankovní radě České národní banky.

Je to vládní drahota, nejen Babišova

„Je to vládní drahota, nejen Babišova,“ řekl Libor Vondráček (TSS). Podle něho je v pořádku, že se peníze nechaly lidem, uvedl v narážce na Maláčové kritiku zrušení superhrubé mzdy. „Je vidět, že nevíte, za jakých podmínek musí rodiny s dětmi fungovat,“ opáčila Maláčová s tím, že došlo i k růstu průměrné mzdy v České republice.

„Vy si ze všech děláte srandu. Jestliže byl podle vás ekonomický růst minus 8,5 procenta, tak to bylo skvělé? Vy jste zvýšili průměrnou mzdu uměle tím, že jste všem kompenzovali příjmy,“ opáčil Řežábek.

V další části debaty se diskutovalo také o budoucnosti penzijního systému nebo růstu mezd a platů. Podle Maláčové by mělo dojít ke zdanění superbohatých lidí a také majetku. Jan Hrnčíř (SPD) pak hovořil o nutnosti zastavit odliv zisků zahraničních firem z České republiky. „Na dividendách od nás odtekly asi čtyři tisíce miliard korun. Nezdaněných,“ řekl.

Nevypínat ekonomiku

Libor Vondráček je přesvědčen, že základem je nevypínat ekonomiku. S ním souhlasil také Pavel Řežábek. „Paní Maláčová, přerozdělováním žádné bohatství nevzniká,“ vzkázal ministryni práce a sociálních věcí. „Baví mě, jak pánové zpochybňují přerozdělování a solidaritu. Chcete, aby se normální lidé upracovali a neměli základní životní podmínky,“ oponovala Jana Maláčová.

Podle ní vede nejlepší cesta k růstu mezd přes zvyšování minimální mzdy na 18 tisíc korun. „Díky zaručeným mzdám si o tisíce polepší skladníci, prodavačky, dělníci. V tuto chvíli zaostáváme za Slovenskem i Polskem, je to velká hanba,“ dodala.

Tagy: