Schillerová: Dáme jednorázově 1500 korun na energie. Za to máme děkovat? ptal se Stanjura

Zbyněk Stanjura a Alena Schillerová

Speciál 360°: Hlas lidu 6.10.2021

Vláda chystá jednorázový příspěvek ve výši 1500 korun jako kompenzaci za zdražování energií. V pořadu Speciál 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS to zmínila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Na peníze by mělo mít nárok 4,5 milionu rodin.

Stát má připravený systém jednorázových příspěvků pro domácnosti na zdražující energie. „Ministr Havlíček ho má připraven a vláda to může schválit v rámci dnů. Mělo by to zasáhnout 4,5 milionu rodin. Příspěvek se pohybuje do 1500 korun,“ řekla Alena Schillerová v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS.

Návrh se ovšem nezamlouvá místopředsedovi ODS Zbyňku Stanjurovi, podle kterého takovou částku běžná domácnost sotva pocítí. Má jít totiž o jednorázový, nikoli pravidelný příspěvek. „Těch 4,5 milionu rodin jsme asi všichni, když nás je dohromady deset milionů. Když domácnost v malém rodinném domě místo 36 zaplatí měsíčně 50 tisíc, dostane jednorázově 1500 korun. Za to máme děkovat?“ položil řečnickou otázku Stanjura. Podle něho je třeba bojovat proti příčinám a ne důsledkům zdražování energií.

Je to nesystémové řešení, řekla Vostrá

„Nehrajme si tady jen s touto podporou. Premiér napsal ostrý dopis na Evropskou komisi ohledně emisních povolenek. Neměl velkou podporu, ale prosazuje to tvrdě. Je premiérem hrdé české země,“ opáčila Schillerová v narážce na fakt, že raketově zdražují emisní povolenky, což se přelévá právě do růstu cen energií.

Podle Miloslavy Vostré (KSČM) nemá příspěvek na energie velký smysl. „Voucher na částku 1200 až 1300 je nesystémové řešení, kde si možná někdo udělá čárku, že se snažil něco vyřešit, ale nevyřešil nic. Jeden voucher lidem nepomůže. Je potřeba zjistit, na které skupiny to dopadá tvrdě,“ řekla v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS .

Babiš: Snižme DPH na nulu

Nápad na energetické poukázky se nezamlouvá ani Věslavu Michalikovi (PirSTAN). „Situace se šeky odpovídá tomu, jak vláda řeší řadu věcí. Uděláme něco, co je drahé, je to další administrativní úkon. Kdyby to vláda chtěla udělat jednoduše jako okamžité opatření, šlo zvýšit slevu na poplatníka, což je jednoduché,“ řekl Michalik. Podle něho by vláda měla připravit střednědobé řešení. „Vy jste nabídli předvolební vábničku,“ řekl na účet ANO.

O zdražování energií hovořil také předseda vlády Andrej Babiš v debatě lídrů stran na České televizi. „Jsme připraveni snížit DPH na energie až na nulu,“ prohlásil Babiš. Prosadit by to podle něj mohl i jeho dosavadní kabinet, který bude zřejmě po sněmovních volbách vládnout v demisi. Snížení současné jednadvacetiprocentní sazby DPH na energie slíbil také vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček, a to ještě před tím, než si to vzal za své Babiš. Nicméně se mu nepodařilo tuto informaci zúročit ve volební kampani.

Tagy: