Agresivita za volantem kvůli horku
Přehnaná podrážděnost, malátnost, ale i dehydratace – to jsou podle oslovených expertů nejnebezpečnější faktory, které mohou ovlivnit řidiče za volantem během úmorných veder. Odborníci doporučují delší trasy pečlivě plánovat a nenechávat se vystresovat stáním v kolonách.
Ve vozidle, kde je 25 stupňů Celsia, se šofér podle mluvčího Ústředního automotoklubu ČR Igora Siroty může cítit jako po vypití malého piva. Pokud teplota v autě stoupne na 35 stupňů, může se řidič chovat jako po konzumaci půllitru zlatavého moku. „Řidič má pak tendenci reagovat nepřiměřeně. Bude nadávat a tvářit se tak, že chce vychovávat ostatní, třeba troubením a problikáváním,“ popsal pro CNN Prima NEWS Sirota.
ČTĚTE DÁLE: Nehoda oblíbené slovenské herečky. Nadýchala přes dvě promile, přitom vezla syna
„Roli v tom hraje i osobnostní založení,“ přiblížil psycholog Karel Humhal. „Jsou lidé, kteří jsou od podstaty klidní a reagují až po určité latenci. Pak jsou lidé, kteří reagují bezprostředně a snáze upadají do negativních stavů,“ dodal odborník na lidskou duši.
Krizové chvíle může představovat stání v kolonách. Experti doporučují delší trasy dopředu plánovat a vždy mít u sebe zásoby vody. „Člověk se hodně potí a tím dochází ke ztrátě tekutin a minerálů,“ uvedl mluvčí pražských záchranářů Karel Kirs. „Za zmínku stojí říct, že ke ztrátě tekutin dochází i samotným dýcháním,“ dodal. Důrazně také varoval před delším pobytem v rozpáleném autě pacienty trpící chronickými onemocněními.
Také podle oslovených řidičů čekání v kolonách patří mezi nejvíce stresující zážitky. „Pouštím si audioknihu a snažím se být dobře naladěn. Nemyslet na to tolik,“ prozradil jeden z respondentů redakci CNN Prima NEWS. „Kolony jsou průšvih. Naštěstí máme v autě pití. My už nevyrážíme jinak, než s pitím,“ popsal další ze šoférů.
Všichni experti se shodli na univerzální radě, která platí pro řidiče celoročně. Pokud se člověk necítí dobře, neměl by sedat za volant.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak v horkém počasí přežít cestu autem? Pomohou vychytávky, o kterých jste možná nevěděli