Vedra a kolony stresují řidiče. Experti popsali okolnosti, za kterých do auta ani nesedat

Kolony bývají největším strašákem pro řadu řidičů během horkých dnů.

Agresivita za volantem kvůli horku

Přehnaná podrážděnost, malátnost, ale i dehydratace – to jsou podle oslovených expertů nejnebezpečnější faktory, které mohou ovlivnit řidiče za volantem během úmorných veder. Odborníci doporučují delší trasy pečlivě plánovat a nenechávat se vystresovat stáním v kolonách.

Ve vozidle, kde je 25 stupňů Celsia, se šofér podle mluvčího Ústředního automotoklubu ČR Igora Siroty může cítit jako po vypití malého piva. Pokud teplota v autě stoupne na 35 stupňů, může se řidič chovat jako po konzumaci půllitru zlatavého moku. „Řidič má pak tendenci reagovat nepřiměřeně. Bude nadávat a tvářit se tak, že chce vychovávat ostatní, třeba troubením a problikáváním,“ popsal pro CNN Prima NEWS Sirota.

ČTĚTE DÁLE: Nehoda oblíbené slovenské herečky. Nadýchala přes dvě promile, přitom vezla syna

„Roli v tom hraje i osobnostní založení,“ přiblížil psycholog Karel Humhal. „Jsou lidé, kteří jsou od podstaty klidní a reagují až po určité latenci. Pak jsou lidé, kteří reagují bezprostředně a snáze upadají do negativních stavů,“ dodal odborník na lidskou duši.

Krizové chvíle může představovat stání v kolonách. Experti doporučují delší trasy dopředu plánovat a vždy mít u sebe zásoby vody. „Člověk se hodně potí a tím dochází ke ztrátě tekutin a minerálů,“ uvedl mluvčí pražských záchranářů Karel Kirs. „Za zmínku stojí říct, že ke ztrátě tekutin dochází i samotným dýcháním,“ dodal. Důrazně také varoval před delším pobytem v rozpáleném autě pacienty trpící chronickými onemocněními.

Také podle oslovených řidičů čekání v kolonách patří mezi nejvíce stresující zážitky. „Pouštím si audioknihu a snažím se být dobře naladěn. Nemyslet na to tolik,“ prozradil jeden z respondentů redakci CNN Prima NEWS. „Kolony jsou průšvih. Naštěstí máme v autě pití. My už nevyrážíme jinak, než s pitím,“ popsal další ze šoférů.

Všichni experti se shodli na univerzální radě, která platí pro řidiče celoročně. Pokud se člověk necítí dobře, neměl by sedat za volant.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak v horkém počasí přežít cestu autem? Pomohou vychytávky, o kterých jste možná nevěděli

Tagy: