Malé klece, výkaly a stres. Drželi tři vlky v dodávce uprostřed Prahy, vzdát se jich nechtěli

V Praze zachránili vlky z nevhodných podmínek.

V Praze zachránili vlky z nevhodných podmínek

V centru Prahy zabavili inspektoři životního prostředí trojici vlků. Jejich maďarští majitelé je ukazovali na výstavě, nebyli však schopni prokázat, že je legálně získali. Šelmy podle veterinářů drželi v nevhodných podmínkách. Odebrání zvířat mělo dramatickou dohru.

Veterináři a inspektoři měli jasno – chráněná zvířata musí dostat pryč z dodávky. Jenže majitelé tvrdili, že auto nejde otevřít. A tak nakonec policie s jejich souhlasem rozbila okénko.

ČTĚTE TAKÉ: Fixační náhubky a rozpálené chodníky. Čeho se se psem v létě vyvarovat

Vlci byli součástí výstavy, která se konala v Rybné ulici v centru Prahy. Majitelé udělali hned několik pochybení: Vlky používali pro veřejná vystoupení, na vodítkách je měli venčit v okolních ulicích a pak je lidem ukazovat v uzavřených prostorách. Mezitím je měli držet v nevhodných podmínkách.

„Byli tam drženi v malých klecích na betonové podlaze, která byla pomočená a pokálená. Podle svědků odtud šel šílený zápach a ta zvířata se třásla hrůzou,“ sdělila CNN Prima NEWS předsedkyně spolku Hlas zvířat Tereza Plicka.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, podáme podnět Praze 1, která povede správní řízení,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

„Česká inspekce životního prostředí včera v centru Prahy zadržela tři vlky, majitel totiž nebyl schopen prokázat původ a legální nabytí těchto zvířat,“ potvrdila mluvčí České inspekce životního prostředí Miriam Loužecká.

Majitelé si pro vlky přijeli na stanici

Vystresovaná zvířata skončila v záchranné stanici ve Studánce na Tachovsku. Jenže s tím se majitelé nechtěli smířit a pro vlky si přijeli.

„Zjistil jsem, že tam stojí ta maďarská dodávka. A Maďar mi chodil v baráku po chodbě, druhý stál venku. Řekl jsem jim, ať opustí pozemek, což nechtěli a snažili se dostat k těm psům, takže jsem volal policii,“ řekl CNN Prima NEWS Karel Bobál ze záchranné stanice.

Příjezdem cizinců do záchranné stanice se už policisté zabývají. Veterináři zase čekají na výsledky testů, které určí, jestli se jedná o čistokrevné vlky. Organizátorům výstavy hrozí pokuta.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zrůdný čin na Kutnohorsku. Štěňata skončila v popelnici, přežít jim pomohla náhradní fenka

Tagy:
dodávka vlci záchranná stanice Maďarsko krimi Praha Státní veterinární správa České republiky výstava nevhodné podmínky