Krize dopadá na malé pivovary a restaurace
Jak přežít ekonomickou krizi a nepřijít o zákazníky – to teď řeší snad všechny malé pivovary i restaurace. Výrazně jim narůstají náklady za energie, ale zdražovaní produktů a služeb je zase připravuje o zákazníky. Pro mnohé podniky to je skoro neřešitelné dilema.
„U sladu se cena zvedla o 15 procent a to se promítlo do výsledné ceny piva,“ uvedl pro CNN Prima NEWS obchodní manažer restaurace a hotelu Purkmistr – Pivovarský dvůr Karel Míšek. Nerostou ale jen ceny surovin pro výrobu piva.
Největším problémem jsou energie. Kvůli krachu Bohemia Energy se firmě zdražil plyn i elektřina na více než trojnásobek. „Faktura za elektřinu, která byla 300 tisíc, je v tuhle chvíli kolem milionu a to je pro nás likvidační,“ doplnil Míšek.
Například polední menu museli zdražili o 10 až 15 procent. Už v době covidu si lidé zvykli vařit a jíst doma, po zdražení restaurace pociťuje o obědy ještě menší zájem. V Pivovarském dvoře se bojí, že na další zdražení jídla a piva zákazníci zareagují tak, že už nepřijdou, což by bylo pro firmu likvidační.
Rostou i životní náklady padesáti zaměstnanců, které si tady udrželi i v době covidu. Tedy prozatím. „Zaměstnanci chtějí přidávat a ta inflační spirála se pořád roztáčí, uvidíme kam až to povede. Snad to nebouchne,“ popsal Míšek.
Zato zážitková restaurace v malé vesnici nedaleko Nepomuka si na úbytek zákazníků stěžovat nemůže. Mají tady neustále plno. „Co se týče navýšení cen našich služeb, potažmo pokrmů, tak to nezvyšujeme ani v řádu jednotek procent,“ řekl manažer Angusfarm Soběuky Petr Berka. Snaží se tu ale vymýšlet, jak ušetřit, například při přípravě jídla a využívání nočních tarifů.