Malý ohňostroj i přiťuknutí skleničkou vína. Jak oslaví inauguraci lidé v „Pavlových obcích“?

Jak se připravují na inauguraci obyvatelé obcí, které jsou spjaty s Petrem Pavlem, jeho domovský Černouček nebo Česká Čermná, kam jezdí manželé Pavlovi na chalupu? Někteří se chystají přímo k Hradu, jiní budou slavnostní událost sledovat doma u televize a přiťuknou si. A někdo dokonce plánuje malý ohňostroj.

Na chalupě v České Čermné pár v posledních dnech příliš nepobývá. To ale podle obyvatel samozřejmě není důvod, aby čtvrteční prezidentskou inauguraci řádně neoslavili každý po svém. Například Pavel Cejnar redakci CNN Prima NEWS prozradil, že se chystá u billboardu před domem odpálit menší salvu zábavní pyrotechniky, informoval o tom dopředu obecní úřad a sousedy.

„Navečer si udělám ohňostroj na počest zvoleného pana prezidenta. Sám budu patřičně ustrojen a vyzdoben. Budu to sledovat u televize. Původně jsem myslel, že pojedu na ten Hrad, ale to bych nevydržel,“ přiznal. Další obyvatelé obce taktéž do Prahy nezamíří. „Určitě se budu dívat v televizi, mám pro něj slabost. Trošku ho znám a cením si jeho charakteru. Mám ho ráda,“ svěřila se redakci oslovená žena.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inaugurace generálů: Ludvík Svoboda přísahal na socialismus, Petr Pavel slíbí věrnost republice

Další obyvatelka uvedla, že si otevřou „lahvinku vína a na počest nového prezidenta si přiťuknou“. Jak v České Čermné, tak v prezidentově domovském Černoučku byl původně ve hře plán na dopravu autobusy do Prahy. Nakonec ale zájemci volí vlastní trasu. „Každý bude řešit na slavnostní inauguraci individuální dopravu. Chystají se tam zhruba dvě až tři desítky místních obyvatel,“ podotkl starosta obce Tomáš Kulhánek.

Sám dostal pozvánku, aby ceremonii sledoval přímo z Vladislavského sálu. „Většina občanů pracuje v Praze, je to odsud půl hodiny. Do práce pojedou ráno svými auty, takže případně si odpoledne zastávku na Hradě na nádvoří zařídí. Dost často zde také zní odpověď: ,Vždyť my prezidenta známe osobně, tak necháme příležitost Pražanům,‘“ podotkla starostka obce Černouček Lucie Kavánová.

Místní, které redakce CNN Prima NEWS oslovila, sdělili, že se do Prahy sledovat inauguraci Petra Pavla nechystají. „Jsem líný. Raději si pustím televizi a budu koukat,“ svěřil se oslovený muž. Další dodal, že nebude ceremonii ani sledovat. „Takové věci mě nezajímají,“ dodal.

Tagy: