Běžte, najděte tátu. Po pádu letadla matka dětí ztracených v džungli zřejmě ještě žila

V Kolumbii se po 40 dnech našly čtyři děti, které se po pádu malého letadla ztratily v amazonské džungli.

Sourozence našli v kolumbijské džungli

Čtyři sourozence, kteří se ztratili v kolumbijské džungli po pádu letadla, našli záchranáři po čtyřiceti dnech. Děti se nyní zotavují v nemocnici v Bogotě. Zázračná událost má ale i stinné stránky. Vyšlo totiž najevo, že jejich maminka žila ještě čtyři dny po zřícení stroje.

Největší deštný prales na Zemi pohltil 1. května letadlo Cesna i s cestujícími. Všichni dospělí zahynuli. Zachránily se jen čtyři děti. Ty přežily bez jídla daleko od civilizace 40 dní a nyní se zotavují ve vojenské nemocnici v Bogotě. „Děti se hydratují, ale ještě nemohou jíst,“ popsal kolumbijský ministr obrany Iván Velásquez.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pasažéři letadla se připravovali na smrt. Z Boeingu 737 šlehaly plameny, ukazují záběry

„Po vyšetření mladé hrdinky Lesly a jejích tří sourozenců se ukazuje, že i přes krizovou situaci jsou v přijatelném klinickém stavu. Zahájili jsme nutriční léčbu,“ sdělil náměstek ředitele Vojenské nemocnice v Bogotě Carlos Rincon Arango. Děti jsou podvyživené a zatím málo mluví. Největší péči vyžaduje roční holčička.

Podle lékařů zůstanou děti v nemocnici dva až tři týdny. Zatím je mohou navštívit jen nejbližší příbuzní. Právě od nich a záchranářů získává svět první informace o tom, co čtveřice v pralese prožívala. „Jediné, co mi Lesly řekla, je, že její matka byla ještě čtyři dny naživu. Před smrtí jim asi řekla: ,Běžte, najděte tátu a uvidíte, jaká je otcovská láska,‘“ uvedl otec nalezených dětí Manuel Miller Ranoque.

Celých 40 dní měla strastiplnou výpravu skrz džungli řídit nejstarší Lesly. „Je velmi inteligentní. Měla s sebou improvizovaný stan, ručník, kempingové vybavení, baterku, mobilní telefony pro rozptýlení a láhev s vodou,“ řekl dobrovolný záchranář Henry Guerrero.

Vojáci i dobrovolníci pročesávali džungli dnem i nocí. Pomáhali psi, moderní technika i obyčejné píšťalky. Mnozí mluví o zázraku. Byla to ale zřejmě znalost pralesa získaná od domorodé komunity, co pomohlo dětem přežít.

Tagy: