Putin kárá obranu Moskvy: Máme co zlepšovat. Rusko promýšlí odvetu za útok dronů

Putin je zranitelnější, než se zdá, tvrdí Stanovayová

Válka na Ukrajině (30. 5. 2023)

Systém protivzdušné obrany Moskvy funguje uspokojivě, ale „stále je na čem pracovat“, reagoval ruský prezident Vladimir Putin na úterní ranní útok bezpilotních letounů na Moskvu. Rusko si podle jeho slov promyslí, jak zareaguje, píše web Lenta.ru.

„Ukrajina provokuje Rusko, aby akce oplatila,“ prohlásil Putin. „Uvidíme, co s tím,“ dodal. Šéf Kremlu je přesvědčen, že útoky bezpilotních letounů na ruské hlavní město byly „pokus zastrašit občany“, píše web Lenta.ru. Rusko podle něj na Ukrajině útočí jen na vojenské cíle.

ČTĚTE TAKÉ: Impozantní panika. Rusové takovou nezažili od roku 1941, hodnotí expert obří dronový útok

Putin současně oznámil, že jeho armáda učinila důležitý útok na velitelství vojenské rozvědky Ukrajiny, píše agentura TASS. „Už jsme mluvili o možnosti udeřit na rozhodovací velitelství, na rozhodovací centra. Do této kategorie samozřejmě patří i velitelství vojenské rozvědky Ukrajiny, které bylo zasaženo před dvěma nebo třemi dny,“ řekl.

„Kyjevský režim si v reakci vybral cestu zastrašování Ruska, zastrašování občanů Ruska a útoků na obytné budovy. To je samozřejmě jasná známka teroristické činnosti,“ dodal Putin.

Bezpilotní letouny zasáhly v úterý ráno tři obytné budovy v Moskvě, a to na Leninském prospektu, v ulici Profsojuznaja a v ulici Atlasova.

Nikdo nepřišel o život, nejméně dva lidé však museli vyhledat lékařskou pomoc, domy jsou lehce poškozeny.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že zaútočilo celkem osm dronů. Tvrdí, že tři z nich byly potlačeny elektronicky, kdy ztratily kontrolu a odchýlily se od svých cílů.

Dalších pět zařízení údajně sestřelily protiletadlové raketové systémy Pantsir-S.

Mohlo by vás také zajímat: Ukrajinci zaútočili na Putina, tvrdí Moskva

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva dron Ukrajina Rusko Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu