Máme hvězdu, ale nesmí hrát moc. Griezmanna i celé Atlétiko škrtí bizarní dohoda

Atlético Madrid načalo Ligu mistrů emotivní výhrou nad Portem díky gólu Antoinea Griezmanna až v 11. minutě nastavení. Slavný francouzský fotbalista má formu, ale každý zápas v aktuální sezoně začíná na lavičce. Je to neortodoxní způsob, jak se španělský klub brání zaplacení 40 milionů eur – 980 milionů korun – Barceloně.

Nejdůležitější hráči by měli na hřišti dostávat nejvíce prostoru. To není žádná složitá teorie. Ale v Atlétiku Madrid ji aktuálně nectí, i když by velmi rádi.

Mistr světa z roku 2018 Antoine Griezmann by za normálních okolností nechyběl v základní sestavě Los Rojiblancos. Jenže v úplném prokázání schopností mu brání doložka v dohodě s Barcelonou, která 31letého Francouze stále vlastní. Při druhé sezoně hostování ve španělské metropoli se do centra dění dostala specifická klauzule.

Ta bude aktivována ve chvíli, kdy by Griezmann odehrál minimálně 45 minut ve 14 zápasech tohoto ročníku. Pak by automaticky muselo Atlético útočníka koupit, což by mu nevadilo, pokud by „Barca“ nevystavila účet v hodnotě 40 milionů eur. Proto je jeho minutáž zatím držena v bezpečné vzdálenosti od zmíněného třičtvrtěhodinového limitu.

Griezmann tedy přijmul roli hvězdného žolíka, jehož chvíle přichází v momentě, kdy časomíra ukazuje zhruba 60. minutu. Bylo tomu tak i ve středečním duelu v Lize mistrů v pyrenejském souboji s Portem. Jeho výskyt na trávníku byl tentokrát o něco delší než při zápasech ve španělské La Lize. Kvůli zásahu videorozhodčího a bouřlivému dění se nakonec hrálo 11 minut nad rámec stanoveného času.

Mohlo se zdát, že se urodí remíza 0:0, ale po základní hrací době se strhla gólová smršť. Výhru 2:1 a euforii na stadionu Wanda Metropolitano zařídil právě střídající Griezmann. Při rohovém kopu číhal u tyče po prodloužení Axela Witsela a svojí zeleno-modře obarvenou hlavou dostal snadno míč do brány.

Podruhé během 10 dní jeho dietní vytížení stačilo na vítězný gól, předtím rozhodl ve španělské soutěži střetnutí s Valencií v 66. minutě.

„Je to tak, jak to je, není to v mých rukách. Prostě jsem vděčný, že jsem tady. Moje rodina je šťastná. Samozřejmě bych chtěl hrát víc, ale vydám ze sebe všechno během té porce, kterou dostanu,“ popisoval Griezmann po posledním zápase.

Za Atlétiko si zahrál poprvé v roce 2014, když přestoupil z Realu Sociedad. Vypracoval se v jednu z největších hvězd španělské ligy a po pěti letech se stěhoval za 120 milionů eur do Barcelony. V ní se však neprosadil podle představ a urodilo se hostování, které nyní přináší kuriózní situaci.

Tagy: