Britské hvězdy odmítly zahrát na korunovaci Karla III. Organizátoři musí lovit i v zámoří

S tím, jak se korunovace blíží, se nic nesmí nechat náhodě – ani hudební výběr. Na seznamu vystupujících jsou světové hvězdy, některé ale účast odmítly. Jde například o Eltona Johna nebo Eda Sheerana. Král Karel III. s manželkou před slavnostním ceremoniálem, který je naplánován na 6. května, navíc překvapili například i organizátory Eurovize, jež se letos vysílá právě z Británie.

Až nesměle stiskla královna-choť Camilla červený knoflík a spustila světelnou show při chystání Eurovize. A show plná hudby to bude i při korunovaci. Chlapecký sbor Westminsterského opatství tam běžně zpívá při mších, 6. května, při korunovaci, to ale bude jiné. „Je to vzrušující, ale taky na nervy,“ přiznal jeden z hochů. „Bude to úžasné, budeme součástí historie,“ těší se další.

K chlapcům se přidají i další soubory. Má zaznít i dvanáct nových skladeb, osobně vybraných králem, a vedle klasiků zazní i nová korunovační hymna od Sira Andrewa Lloyda Webbera. „Král hrál důležitou roli při výběru hudby. A myslím, že více než polovinu času ceremonie zabírá hudba. Je to skvělé připomenutí, jak moc může hudba lidi spojovat,“ podotkl varhaník a sbormistr Andrew Nethsingha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vstupy z Londýna, komentář expertů i zákulisí. Sledujte speciál ke korunovaci Karla III.

Zlatým hřebem oslav by mohl být nedělní koncert ve Windsoru – je na něj pozváno 20 tisíc hostů. Královská rodina slibovala ty největší ikony britské hudby. Jedním z hlavních taháků ale budou nakonec američtí zpěváci Katy Perry a Lionel Richie. Ovšem, nebude chybět ani jedna z nejslavnějších britských skupin – Take That. Společně vystoupí i operní hvězdy Andrea Bocelli a Bryn Terfel.

Seznam interpretů, kteří měli účast odmítnout, je možná ale ještě zajímavější než výčet těch, kteří kývli. Podle britských médií královskou rodinu slušně odmítl blízký přítel princezny Diany Elton John i popová megastar Harry Styles. Oba jako důvod uvedli jiné pracovní závazky. Stejnou „omluvu“ měl použít i britský zpěvák Ed Sheeran. Odmítla i zpěvačka Adele nebo Robbie Williams. A na korunovaci nebudou vystupovat ani Spice Girls, prý „kvůli nedostatku času zkoušet“.

Tagy: