Máme mnoho spojenců a vyspělé zbraně, tvrdí Putin. Podle experta na Rusko jen blafuje

360° (815)

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že Rusko má na různých kontinentech mnoho spojenců, kteří se neklaní USA. Různé typy ruských zbraní podle něj o roky až desetiletí předstihují ty zahraniční. Podle rusisty a spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa Putin jen blafuje a jeho výroky jsou pouze politickým gestem, aby se Rusové necítili izolovaní od vnějšího světa.

Ruské tvrzení o spojencích je podle rusisty Jiřího Justa kontroverzním prohlášením. „Putin má na mysli především Čínu a Indii, které do jisté míry Rusku pomáhají zvládnout sankce. Podotýkám do jisté míry, protože jediná pomoc těchto zemí je nákup ropy,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Just. „Co se týče dalších zemí, můžeme se podívat na postsovětský prostor. Ani jedna země, kromě Běloruska, nepodpořila invazi vůči Ukrajině, nevyslala Rusku své vojáky,“ upozornil Just. Podle něj jsou prohlášení spíše politickým gestem, aby se Rusové necítili izolovaní od vnějšího světa.

Vladimir Putin svým spojencům nabízí zbraně, které podle něj o roky až desetiletí předstihují ty západní. Při současné válce na Ukrajině ale svět vidí, že ruské zbraně mohou být zastaralé. „Musíme si uvědomit, že ruská vojenská technika a zbraně jsou pro Rusko jedním z nejdůležitějších vývozních artiklů. Soutěží se Spojenými státy, kdo prodá do zahraničí nejvíce zbraní. Rusko se specializuje na protiletecké zbraně, ale v současné době svět vidí, jak se Rusku příliš nedaří, není to dobrá reklama pro ruské zbrojovky,“ popsal Just s tím, že se nedomnívá, že by se ruské zbraně nyní šířily do celého světa.

Podle Justa Rusko nyní nemá „žádné karty v ruce“. „V současné chvíli Vladimir Putin spíš blafuje. Je to pro potřeby domácího publika, aby se Rusové necítili osamocení, aby na ně nedopadala tíha mezinárodní izolace,“ řekl Just.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zároveň znovu vyzval státy Evropské unie, aby přestaly Rusům udělovat víza. Podle Justa to ale Rusy jako takové příliš nezajímá. „Je to ale velice ožehavá otázka pro obyvatele Moskvy a Petrohradu, tedy velkých metropolí. Byli zvyklí jezdit do EU,“ podotkl Just. Dodal, že to ale Rusy obecně tolik trápit nebude, jelikož již déle než dva roky nemohou vycestovat do Evropy. „Nejprve kvůli covidu, teď kvůli válce. Letecké spojení mezi Ruskem a Evropou od 24. února neexistuje. Pokud se EU dohodne na zrušení turistických víz, většina Rusů to nepocítí,“ vysvětlil Just a zdůraznil, že více než 70 % Rusů ani nemá cestovní pas, takže se nepodívá nejen do Evropy, ale nikam jinam do zahraničí.

Tagy: