Rusové měli na tanku vystavené miny, Ukrajinci toho využili. Z obrněnce nezbylo skoro nic

Rusové měli na tanku vystavené miny. Útok Ukrajinců způsobil dvě masivní exploze.

Rusové měli na tanku vystavené miny

Ukrajinci se pochlubili zničením dalšího ruského tanku. Tentokrát k tomu využili fatální chyby okupačních sil. Posádka obrněnce totiž měla na levém blatníku vystavených několik min. Pro ukrajinský dron se tak stroj s typickým označením písmene „Z“ stal snadnou kořistí. Stačilo svrhnutí jedné výbušniny a došlo k mohutné explozi asi deseti zmíněných min a později k neméně velkému výbuchu munice uvnitř. Z tanku nezbylo prakticky vůbec nic.

Útok měla provést ukrajinská pohraniční stráž. „Tank okupantů dost obtěžoval naše vojáky. Schovával se. Speciální jednotky z pohraniční služby ho ale v úzké spolupráci s našimi ozbrojenými silami vypátraly a zlikvidovaly,“ konstatoval ve svém prohlášení ukrajinský generální štáb, přičemž zveřejnil i záběry z úderu.

Na videu je vidět ruský tank T-80BV, který stál v nespecifikované neobydlené oblasti. Když ho vypátral dron ukrajinské armády, svrhl na něj jednu výbušninu. Obrovská exploze očividně překvapila i vojáka, který bezpilotní letoun ovládal. O několik vteřin později vzplanula munice uvnitř tanku, což vedlo k dalšímu masivnímu výbuchu a fatálnímu zničení stroje.

Lidé na sociálních sítích se zabývali otázkou, co přesně způsobilo, že dopad ukrajinské bomby způsobil takovou spoušť. Twitterová stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě, upozornila, že ruská posádka měla na levém blatníku vystavených několik min. Právě tam dopadla ukrajinská výbušnina.

Je tak velmi pravděpodobné, že ze strany ukrajinské armády šlo o cílený útok. Nutno podotknout, že i bez takové chyby bývají některé ruské stroje proti výbuchům u tankové věže extrémně zranitelné. Může za to konstrukční chyba, konkrétně fakt, že ruské tanky – především typ T-72 – skladují několik desítek střel v zásobníku hned pod dělovou věží.

I nepřímý zásah tak může způsobit vzplanutí veškeré munice uvnitř stroje, což celou věž obvykle vystřelí několik metrů do vzduchu. Tuto šanci navíc výrazně umocňují moderní protitankové řízené střely, které Ukrajině posílají západní země. Například americký Javelin je nastavený tak, aby z něj vypálená raketa zasáhla přímo vršek tanku.

Tagy: