Máme společnou misi. Problémy mají čas od času všechny strany, uznal na sněmu STAN Fiala

Petr Fiala

Projev premiéra Petra Fialy

Máme společnou misi a v ní nemůžeme zklamat, řekl v sobotu s odkazem na vládu premiér Petr Fiala (ODS) na mimořádném sněmu STAN v Hradci Králové. Tam si hnutí po několika kauzách bude volit kompletně nové vedení. Podle Fialy mají problémy čas od času všechny strany a důležité vždy je, jak se k nim ony strany postaví.

„Máme společné cíle, ale hlavně společnou odpovědnost za naše občany a zemi. Česká republika potřebuje hlavně dobrou vládu,“ prohlásil Fiala v sobotu dopoledne na sněmu STAN.

Připomněl, že Česko v současné době předsedá Radě EU, že země pomáhá Ukrajině, kterou válečně napadlo Rusko, zvládá uprchlickou krizi a bojuje s inflací. „Toto je naše mise a v ní nemůžeme zklamat. Důsledky by byly katastrofální,“ zdůraznil premiér. ODS spolu se STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Piráty do vlády usedli v prosinci minulého roku.

Své problémy si uvědomují

Fiala narazil ale i na kauzy hnutí, kterých za poslední půlrok mělo několik. „Nějaké problémy mají čas od času všechny politické strany. Podstatné je, jak se k nim postaví. Demokratické strany se své problémy nebojí přiznat a dokáží se z nich poučit,“ podotkl.

Zároveň poděkoval bývalému ministru školství Petru Gazdíkovi za jeho přístup, když v červnu na svou funkci rezignoval v návaznosti na zjištění, že byl v kontaktu s obviněným podnikatelem Michalem Redlem v kauze Dozimetr. „Jeho odchod dokázal, že to se změnou politické kultury myslíme opravdu vážně,“ pokračoval Fiala. „Něco takového se v minulosti nestávalo,“ dodal.

Starosty a nezávislé vyzval, aby si zvolili nové vedení a aby plně fungovalo. „Jsem si jist, že se vám to úspěšně podaří. Přeji vám úspěšný sněm a těším se na další spolupráci,“ řekl přátelsky směrem do sálu.

Na dotaz novinářů, zda jeho projev nebyl málo kritický, pak uvedl, že Starostové si své problémy dobře uvědomují.

Prostřednictvím videí pak na sněmu promluvili i šéfové dalších politických stran z vládní pětikoalice, tedy Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Ivan Bartoš (Piráti) i Marian Jurečka (KDU-ČSL).

STAN si v sobotu na sněmu budou volit kompletně nové vedení. V čele by ale měl zůstat současný ministr vnitra Vít Rakušan, který zatím nemá protikandidáta.

Tagy: