Máme učit, ne testovat. Ředitel semilské školy si stojí za svým, hrozí mu odvolání

Testování ve škole

Rodiče semilských dětí a testování (zdroj: CNN Prima NEWS)

Ředitel Waldorfské školy Semily Ivan Semecký odmítá podle svého vyjádření dělat ze školy testovací centrum. Děti mají podle něj právo chodit do školy, rodiče mají právo rozhodovat o svých dětech a učitelé mají děti vzdělávat, stojí na webu školy.

Školská rada s jeho postupem nesouhlasí, škola má ale právní subjektivitu, a tak radnice nemůže zakročit. V pondělí proto bude městská rada na svém zasedání jednat o jeho odvolání, řekla ve čtvrtek starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Podle ředitele vydaná mimořádná opatření a metodické pokyny staví ředitele škol do absurdní pozice, ve které mají některým dětem zakazovat chodit do školy, rodičům odpírat jejich základní práva a z učitelů dělat zaměstnance „testovacího centra“.

„K tomu školy rozhodně sloužit nemají! Kromě naprosto nepřiměřených nároků na školu jde hlavně o popření základních práv dětí a rodičů. Testování dětí nechávám na rozhodnutí rodičů. Pouze trvám na tom, aby vyjádřili svůj případný nesouhlas s testováním písemně. Nošení roušky ve třídách nechávám na rozhodnutí rodičů. Trvám na jejich nošení ve společném prostoru školy,“ vysvětluje svůj postoj na webu školy ředitel.

Názory rodičů na netestování se různí

Testování dětí je podmínkou otevření škol. Poprvé se testovalo v pondělí, kdy z 13 000 testů provedených v Libereckém kraji bylo podle mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzany Balašové devět pozitivních. Ve čtvrtek se testovalo podruhé, výsledky ale budou k dispozici až v pátek. V semilské škole pokračuje šetření hygieniků. „Zatím není uzavřeno,“ řekla Balašová. Hygienici také více sledují případné zvýšení počtu nakažených ve městě.

V semilské waldorfské škole podle Mlejnkové ani ve čtvrtek netestovali všechny žáky, nejpozději od příštího týdne by ale i tady nařízení splnit měli. Použít chtějí tzv. plivací testy, které by do školy děti přinesly z domova. Postoj rodičů i pedagogů školy k testování přitom podle starostky není jednotný. „Mnozí s postupem ředitele nesouhlasí,“ doplnila.

Na ostatních základních školách v Semilech se testuje, situace na waldorfské škole to neovlivnila. „Děti ani rodiče s tím nemají problém, jen jedna maminka prvňáčka chtěla být v pondělí u toho. Děti to většinou berou jako zpestření,“ řekl ředitel Základní školy Ivana Olbrachta Jiří Jiránek.

Tagy: