Máme za slazené nápoje platit vyšší daň? Ekonom volá po „diskriminaci“, dle výrobců nefunguje

Nápoje kvůli změně DPH podraží.

360° (131)

Zavedení spotřební daně na sladké nealkoholické nápoje by bylo s ohledem na jiné potraviny diskriminační, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS výkonná ředitelka Svazu výrobců nealkoholických nápojů Veronika Jakubcová. Ekonom Jakub Komárek zareagoval slovy, že daň diskriminační má být, jelikož jde podle Světové zdravotnické organizace o nejefektivnější zdokumentované opatření ke snížení spotřeby cukru.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce prosadit spotřební daň na sladké nealkoholické nápoje. V zemích, které ji v nějaké formě zavedly, se prý osvědčila. Podle Veroniky Jakubcové, výkonné ředitelky Svazu výrobců nealkoholických nápojů, jsou takové úvahy diskriminační. „Nealkoholické nápoje obsahující cukr tvoří pouze 14 procent veškerého příjmu cukru ze všech potravin. To je velmi málo. Všechny ostatní kategorie vykazují více, například u cukrovinek je to 22 procent,“ uvedla Jakubcová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Noční můra živnostníků se blíží. Daňové přiznání letos čeká novinka, tisícům lidí hrozí sankce

S tím, že uvažovaná spotřební daň na slazené nápoje je diskriminační, souhlasí i ekonom Jakub Komárek. Považuje to však za správné. „Cukr ve slazených nápojích je dle diabetologů nejzbytečnější cukr, a proto i Světová zdravotnická organizace doporučuje zavedení spotřební daně na slazené nápoje a říká, že je to nejefektivnější zdokumentované opatření ke snížení spotřeby cukru,“ sdělil Komárek. Podotkl, že Češi spotřebovávají dvakrát více cukru, než je maximální doporučená denní dávka.

Smyslem spotřební daně údajně není, aby klesla spotřeba samotných slazených nápojů, ale aby byla motivace pro výrobce snižovat koncentrace cukru v nápojích. „Spotřební daň má být nastavena tak, že nejvíce zdaňuje ty nápoje, které mají koncentraci nejvyšší. Mnoho slazených nápojů má více než 10 procent cukru,“ řekl Komárek.

Podle Jakubcové ale máme zkušenosti ze států, jako například Norska nebo Dánska, které v minulosti speciální daň měly a později ji zrušily, protože se ukázala jako neefektivní. „Příjem cukru není pouze z nealkoholických slazených nápojů, ale z mnoha dalších potravin. Je potřeba si říct, že kalorie, které přispívají k obezitě, jsou i v jiných potravinách, kde cukr není. Je to komplexní záležitost,“ pronesla výkonná ředitelka Svazu výrobců nealkoholických nápojů. Dodala, že pokud by došlo k zavedení spotřební daně na nealkoholické nápoje, vzrostla by i jejich cena.

Tagy: