Noční můra živnostníků se blíží. Daňové přiznání letos čeká novinka, tisícům lidí hrozí sankce

Daňové přiznání za rok 2023

Novinky v daňovém přiznání na rok 2023

Noční můra v podobě odevzdání daňového přiznání se nezadržitelně blíží. Pro elektronické podání je lhůta už ve čtvrtek 2. května. Zpozornět by měli především živnostníci a podnikatelé, protože právě toto datum se na ně vztahuje. Osoby samostatně výdělečně činné totiž letos musí odevzdat formulář elektronicky, jinak se vystavují hrozbě možných sankcí.

Ve čtvrtek 2. května je poslední možnost podávat daňová přiznání elektronickou cestou. Nejjednodušší způsob je přes datovou schránku, kterou mají všechny osoby samostatně výdělečně činné povinně zřízenou. Finanční správa ale varuje, že desetitisíce lidí se do své datové schránky ještě nepřihlásily. Hrozí proto, že až 30 tisíc lidí může obdržet penále za nedodání daňového přiznání.

ČTĚTE TAKÉ: Vystoupení z EU by bylo sebevraždou, má jasno Dostálová. Vondrovi vadí „regulační smršť“

Pokud živnostník nebo podnikatel podá přiznání daně jinak, může dostat od finančního úřadu pokutu ve výši jednoho tisíce korun.

Povinnost podat daňové přiznání mají letos ti, kteří měli v loňském roce příjmy z podnikání. Pokud mají lidé přerušenou živnost a mají příjmy ze zaměstnání, podávat ho nemusejí.

Pro podnikatele a živnostníky připravila Hospodářská komora jednoduché návody, jak daňové přiznání vyplnit. Zároveň také OSVČ instruuje, jak se přihlásit do datové schránky nebo do portálu MOJE daně.

Komora také radí, jak se mají odevzdávat přehledy pro Českou správu sociálního zabezpečení a pro zdravotní pojišťovny. Podle zástupců podnikatelů je to z důvodu, aby se ještě více rozběhla digitalizace a co největší počet živnostníků splnil svou daňovou povinnost.

Co všechno mohou lidé uplatnit?

Nezdanitelné části základu daně za rok 2023

Položka Kolik lze uplatnit za zdaňovací období
Úroky z hypotečního úvěru 300 000 Kč
Penzijní připojištění 24 000 Kč
Soukromé životní pojištění 24 000 Kč
Dary 30 % ze základu daně
Odborové příspěvky 1,5 % zdanitelných příjmů nebo 3 000 Kč
Platby za zkoušky 10 000 Kč, pro ZTP 13 000 nebo 15 000 Kč
Odběr krve 3 000 Kč za každý odběr
Darování kmenových buněk 20 000 Kč

Lidé odevzdávající daňové přiznání mohou také využít řadu slev a odpočtů. Některé z nich se ale ruší a lze je uplatnit letos naposledy. To se týká plateb za zkoušky nebo odborových příspěvků.

Některé slevy lze využít naposledy

Změny můžeme v příštím roce vidět i u slevy na nepracující manželku či manžela. „Tu lze využít na partnera definovaného zákonem, tedy kromě manžela či manželky může jít také o partnera podle zákona upravujícího registrované partnerství. Daňový zákon umožňuje využít slevu na manželku či manžela žijící ve společně hospodařící domácnosti, pokud manžel či manželka nemá vlastní příjem přesahující 68 tisíc korun za rok,“ uvedl v komentáři pro CNN Prima NEWS daňový poradce BDO Lukáš Voráček.

Slevu na nepracující manželku či manžela lze uplatnit v maximální výši 24 840 korun. Letos lze tuto výhodu využít naposledy za stávajících pravidel. Od příštího roku se bude sleva vztahovat jen na ty, kteří mají manželku či manžela pečující o dítě do tří let věku.

Slevy na dani za rok 2023

Sleva Kolik lze uplatnit za zdaňovací období
Sleva na poplatníka 30 840 Kč
Sleva na první dítě 15 204 Kč
Sleva na druhé dítě 22 320 Kč
Sleva na třetí a další dítě 27 840 Kč
Sleva na invaliditu 1. a 2. stupně 2 520 Kč
Sleva na invaliditu 3. stupně 5 040 Kč
Sleva na držitele průkazu ZTP/P 16 140 Kč
Sleva na manželku/manžela 24 840 Kč
Sleva na manžele ZTP/P 49 680 Kč
Sleva za umístění dítěte – školkovné 17 300 Kč
Sleva na studenta denního studia 4 020 Kč

Kromě školkovného se bude v příštím roce rušit i sleva na studenta denního studia. „Na speciální daňovou slevu ve výši 4 020 Kč ročně mají nárok studenti do 26 let, kteří se soustavně připravují na budoucí povolání v rámci studia. V případě, že navštěvují vysokou školu, mohou slevu uplatnit pro prezenční, distanční i kombinovanou formu studia. I tuto slevu lze uplatnit naposledy, protože ji od následujícího období ruší vládní konsolidační balíček,“ řekl ke slevě Voráček.

Tagy: