Manchester City představil dva Haalandy. Malého klučinu a nejžádanějšího útočníka světa

Dvakrát Erling Braut Haaland. Poprvé jako malý klučina s roztaženýma nohama na gauči v dresu Manchesteru City, podruhé už jako jeho opravdový hráč. Netradičně představil anglický fotbalový mistr svého nového zaměstnance. Více než dva týdny po oznámení, že norský útočník Erling Braut Haaland přichází z německé Borussie Dortmund, vypustil do světa první oficiální fotografie a také zábavné video.

Do 13 sekund vměstnali marketingoví specialisté City dětství i současnost jednoho z aktuálně nejlepších útočníků světa. V krátkém klipu je vidět ruka, jak drží před kamerou fotografii mladého Haalanda v dresu Manchesteru na sedací soupravě.

Ruka zamíří nahoru a před kamerou sedí ve stejné pozici živý Haaland v aktuálním dresu klubu. Mrkne, mírně se usměje.

Vzápětí se objeví koláž hráčovy hlavy s jeho typickým účesem zakomponované do tradiční bleděmodré barvy City. Současný Haaland si prohlíží sám sebe na archivní fotografii, otočí ji a pokyne hlavou.

Za 75 milionů eur se stal hráčem Manchesteru City. Tolik činila výstupní klauzule, kterou mu nedávno zemřelý agent Mino Raiola zanesl v lednu 2020 do smlouvy s Borussií Dortmund. Jeho momentální hodnota činí podle Transfermarkt.de, specializovaného portálu na přestupy a hodnoty hráčů, přesně dvojnásobek.

V Anglii se i narodil

„V Anglii jsem se narodil a celý život jsem fanouškem City. Je to velký den pro mě i mou rodinu,“ pravil Haaland v prvním rozhovoru. Dá se mu věřit oboje. I to, že byl a je příznivce City. Narodil se 21. července 2000 v anglickém Leedsu. A v tu dobu jeho otec Alf–Inge přestupoval v rámci Premier League z Leedsu United do 70 kilometrů vzdáleného Manchesteru City.

Haaland tak má kromě norského občanství i britské, v Anglii žil do svých tří let. Otcovu kariéru ukončilo zranění, a tak se i s malým Erlingem Brautem vrátil do rodného města Bryne na jihozápadě Norska.

Anglický klub vedený španělským trenérem Josepem Guardiolou nabídl norskému útočníkovi, který v pořadí střelců uplynulého ročníku německého bundesligy skončil třetí za Polákem Robertem Lewandowským a českým Fotbalistou roku Patrikem Schickem na třetím místě, pětiletou smlouvu. A on ji rád podepsal. Podle informací anglických médií z něj udělá jednoho z nejlépe placených fotbalistů v Premier League.

Dosud vydělával Haaland v Dortmundu ročně osm milionů eur, v přepočtu zhruba 200 milionů korun. Nyní by si měl polepšit na čtyřnásobek, některé zdroje uvádějí až pětinásobek.

Radost z Haalandova přestupu do City mají ve všech jeho předchozích klubech. Také v rakouském Red Bullu Salzburk, který ho jako osmnáctiletého koupil z norského Molde za osm milionů eur, ale za necelé dva roky ho „poslal“ za dvacet milionů do Dortmundu. Všichni totiž dostanou podíl z 75 milionů eur, které teď pošle Manchester City. Přitom, když ve svých 16 letech vstupoval Erling Braut Haaland do profesionálního fotbalu, jeho tehdejší hodnota podle Transfermarkt.de činila 200 tisíc eur. Cena se tak za necelých šest sezon zvedla 375krát.

Tagy: