Šílený případ na Českolipsku: Žena rozřezala a spálila manžela, má šanci na nižší trest

Žena se přiznala, že rozřelala a spálila manžela. Nyní má šanci na nižší trest.

Žaloba na ženu, která se přiznala k rozřezání a spálení manžela

Žena, která na Českolipsku rozřezala a spálila zavražděného manžela, má šanci na nižší trest. Podle právníka soud zřejmě přihlédne k tomu, že se sama k činu přiznala. Před soudem stane už brzy, kriminalisté vyšetřování ukončili, státní zástupkyně už vypracovala žalobu.

„Žena z Českolipska je obviněná ve znacích vraždy podle paragrafu 140/1 trestního zákoníku, za který lze uložit trest odnětí svobody v trvání od deseti do osmnácti let,“ uvedla bez dalších podrobností Iva Plšková, dozorující státní zástupkyně. Spis už předala krajskému soudu v Liberci, ten ale ještě termín hlavního líčení nenařídil.

Případ, jaký zřejmě nemá v dějinách české kriminalistiky obdoby, vyšetřovali kriminalisté od loňského října. Podle obyvatel malé obce nedaleko České Lípy tam seniorka měla po hádce zabít svého manžela, jeho tělo rozřezat a následně kompletně spálit. „Stopy zakryla tím, že odstranila končetiny z toho těla a spálila ho na zahradě,“ potvrdila mluvčí libereckého krajského soudu Karolína Francová.

Okresní soud ženu poslal do vazby, ta však podala stížnost a krajský soud jí vyhověl. „Při vazebním zasedání před okresním soudem doznala svoji vinu a řekla, že byl čin spáchaný v afektu a měla v úmyslu jej oznámit, k čemuž sbírala odvahu. Měla dost času po činu utéct nebo se skrývat, to ale neudělala. Navíc spolupracuje při objasňování trestného činu a obecně toho lituje,“ vysvětlila důvody soudu Karolína Francová.

Tvrdila, že jí opustil

Soud prý také zohlednil vyšší věk ženy. Mezi vraždou a jejím odhalením uběhly dva měsíce, ženě se v tu dobu dařilo před sousedy dělat dojem, že netuší, kam její partner zmizel. „Všude vyprávěla, že jí odešel za mladší, aby ho nikdo nehledal,“ řekla reportérovi CNN Prima NEWS sousedka obviněné ženy. Pak už ale zřejmě neunesla tíhu svědomí a svěřila se sousedkám. Jedna z nich přitom pracuje na kriminálce.

Právě přiznání by podle právníka mohlo ženě přinést nižší trest. „Snaha zakrýt stopy trestného činu je přitěžující okolností, ale přiznání a projevená lítost budou i tak okolností polehčující,“ tvrdí právník Michal Tandler. Ten nevyloučil ani možnost dohody o vině a trestu bez dokazování před soudem. V takovém případě bude záležet na stanovisku státní zástupkyně i soudu.

Tagy: