Manželku uškrtil, spálil a zahrabal v lese. Teď si Francouz odpyká 25 let ve vězení

Jonathann Daval

Soud poslal do vězení muže, který zabil, spálil a zahrabal v lese manželku

Už dlouho žádný kriminální případ tolik neotřásl Francií. V sobotu poslal soud do vězení Jonathanna Davala na 25 let. Muž před třemi lety zavraždil, spálil a zahrabal v lese manželku Alexiu. Až tři měsíce po její smrti se soudu přiznal. Do té doby se před rodiči své ženy i okolím tvářil, že po vrahovi usilovně pátrá.

„Byla to krásná svatba.“ „Je to manipulátor a chameleón. A daří se mu to skvěle.“ Reakce na Jonathanna Davala ze strany veřejnosti se různí. S odstupem času si lidé z pachatelova okolí začali říkat, že se celé ty tři měsíce choval podivně a nakonec dospěli k závěru, že jeho plán byl doslova ďábelský.

Alexia a Jonathann působili podle jejich známých jako ideální pár. Ovšem před třemi lety měla jedna z domácích hádek vyústit ve vraždu manželky, a to značně brutálním způsobem. Daval ji nejprve uškrtil, poté tělo spálil a ostatky zahrabal v lese. „Doufám že na ni nikdo z Francouzů nezapomene,“ vzpomíná Isabelle Fouillotová, matka zavražděné.

Nadmíru sledovaný byl případ až do Davalova samotného odsouzení. V sobotu večer padl verdikt – 25 let za mřížemi. „Soudci pochopili naši bolest i hrůzu masakru naší dcery,“ dodala rodina oběti. Daval se měl rodičům své ženy u soudu omluvit. Emoce podle jejich vyjádření ale najevo nedal.

Na pohřbu srdceryvně plakal

Šestatřicetiletý počítačový odborník dlouhé tři měsíce všechny vodil za nos. Srdceryvně plakal na pohřbu, vyznával se z lásky vůči své ženě, nechával se utěšovat jejími rodiči. „Později mi poklekl k nohám a vše přiznal,“ uvádí dále matka. Stále podle ní však měnil verze celého případu, chvíli dokonce sváděl vraždu i na švagra a Alexiinu rodinu obviňoval z komplotu. Jeho obhájci vše do poslední chvíle popisovali jen jako hádku, která skončila tragédií. Sám Jonathann ale přiznal, že se v něm nastřádaly urážky a ponižování od ženy, když s ní nedokázal mít dítě, po němž toužila.

Davalův advokát uvedl, že se k výsledku nebude se svým klientem vyjadřovat, spolupráce prý byla adekvátní. „Jsme na konci mediálního šílenství,“ dodal. Ač ve Francii probíhají procesy kolem teroristických útoků na Charlie Hebdo nebo rychlovlak Thalys, právě proces Davalovy rodiny rozpoutal u obyvatel dlouho nevídaný zájem a doslova mediální bouři.

Tagy: