Maříková: Zastropujte ceny potravin, nebo nebudeme mít na chleba. Podle Bendla není důvod

Poslankyně Karla Maříková (SPD) v Partii

Rozhovor s Maříkovou a Bendlem

Poslankyně Karla Maříková (SPD) v souvislosti s rostoucími cenami potravin, pohonných hmot a energií vyzvala v pořadu 360° na CNN Prima NEWS kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) k zastropování cen. Podle Petra Bendla (ODS) ale k něčemu takovém neexistuje důvod.

Opoziční hnutí SPD po vládě požaduje snížit daně či zastropovat ceny na energie, vybrané základní potraviny, pohonné hmoty i na hypotéky. Že by tím kabinet výrazně ovlivnil volný trh, si Karla Maříková uvědomuje.

„Jsme v kritické situaci. Buď zasáhneme do trhu, nebo lidi nebudou mít na chleba. Dostaneme se do fáze od výplaty k výplatě. S nárůstem energií poroste dál i cena potravin,“ řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Vláda ale takový krok považuje za nerozumný a nebezpečný. „Neexistuje žádný důvod k zastropování cen potravin,“ prohlásil poslanec Bendl. Podle kabinetu by cenové regulace neprospěly státnímu rozpočtu a navíc by v budoucnu mohly vést k ještě větší inflaci a výraznějším zmatkům na trhu.

Fialova vláda si však chce posvítit na marže jednotlivých článků obchodního řetězce, což částečně kritizují členové hnutí ANO. Například místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) vládu obvinil, že má „zvláštní úchylku kontrolovat kobercovými nálety každou společnost“. To Bendl odmítá.

Zneužívání paniky

„Jen chceme, aby byla veřejnost informovaná o tom, jak to na trhu vypadá. Nechceme nic regulovat nebo přebírat mocenská státní řešení. Chceme ale vědět, jestli někdo nezneužívá paniky. Když lidé budou vědět, jaká je situace v obchodních řetězcích, věřím, že se podle toho zachovají,“ doplnil poslanec.

Inflace v Česku v březnu zrychlila meziročně na 12,7 procenta z únorových 11,1 procenta. Je tak nejvyšší od května 1998, kdy dosáhla 13 procent.

Tagy: