
Kupujeme předražené maso?
Proč zdražují potraviny tak rychle? Zemědělci supermarketům vyčítají vysoké marže. Třeba chov zvířat na maso se prý už nevyplácí a někteří čeští chovatelé proto končí. Zástupci obchodů ale z drahoty viní právě zemědělce a vyzývají stát, aby se zaměřil na jejich finanční výsledky.
V Žehuni na Kolínsku prodávali skot na jatka, odkud putovalo maso do supermarketů. Takový obchod se jim ale nevyplatil. „Dnes už se snažíme 100 procent naší produkce zabalit, zpracovat a prodat koncovému zákazníkovi. Myslím si, že tam je velký rozdíl v těch maržích obchodníků,“ říká chovatel Jiří Horák.
Balené kilo hovězího masa se v září prodávalo do obchodů za 194 korun. Supermarkety nám ho pak prodávaly za skoro 280 korun. Rozdíl 43 procent. Podle agrární komory jde o nemorální chování řetězců. „Bohužel velká řada spotřebitelů to neví a bohužel velká řada spotřebitelů nemá alternativu vůči řetězcům, protože ty tady ovládají 75 procent trhu,“ vysvětluje prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.
Zástupci supermarketů ale tvrdí, že z marže platí zvýšené náklady na energie a mzdy. Navíc prý za drahé potraviny mohou zemědělci. „Letos bude české zemědělství nejziskovější v historii a to je absolutně nepřijatelné. Měl by být mnohem větší tlak na to, kdo si případně pakuje kapsu na té krizi,“ myslí si prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.
Situaci se snaží řešit i ministerstvo zemědělství. „My jsme ministerstvo financí požádali, aby se věnovali tématu marží u potravin, potažmo vysokých obchodních přirážek, ale nebylo nám vyhověno,“ říká ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).
A proč? Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by monitorování marží nakonec stejně nevedlo k zamýšlenému zlevnění potravin. Přání zemědělců tak zatím zůstává nevyslyšeno. „My bychom byli rádi, kdybychom měli všichni stejnou marži jako ty řetězce, pak bychom byli všichni spokojení,“ přeje si Horák. Třeba s chovem prasat chce letos podle Agrární komory skončit 30 procent zemědělců.
Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout i jako podcast: