Hodně masa a o polovinu levnější mléčné výrobky. Češi vzali polské obchody útokem

Češi vzali polské obchody a benzinky útokem.

Nákupy v Polsku

Polské obchody v příhraničí od rána zaplnily davy Čechů, kteří tam jezdí za levnými nákupy. U některých potravin totiž Poláci ještě neúčtují daň z přidané hodnoty. Výrazně levnější než v Česku jsou stále i pohonné hmoty. Za velkými nákupy do Polska se tak vyplatí jet, i pokud bydlíte sto kilometrů od hranic.

„Plné silnice i chodníky a všichni míří stejným směrem. Parkoviště u supermarketů v Polsku jsou od rána plná. Většina aut, která jsme viděli, jsou s českou registrační značkou. Přeplněné byly i uličky mezi regály obchodu,“ popsal z Polska reportér Bohuslav Štěpánek.

Štáb CNN Prima se za hranice vydal, aby zjistil, o kolik jsou nákupy levnější než v Česku. Ne všechny položky na seznamu ale mohl obstarat. „Mouka tady stojí v přepočtu něco přes 13 korun, ovšem paleta je prázdná,“ informoval z obchodu reportér.

U obchodu ale potkal spoustu Čechů, kteří byli s nákupem spokojení. „Koupili jsme hodně masa, nakoupili jsme třeba toustový chléb, který je až o půlku levnější. Maso na kile 20–30 korun,“ uvedla zákaznice.

„Je to výrazně levnější, řekla bych, že tak o třetinu než u nás, některé věci ještě víc,“ dodala další Češka. „Mléčné výrobky, řekl bych, o polovičku. Kilo klobás 100–120 korun, to u nás prostě nedáme, že jo,“ připojil se muž.

Náš štáb v polském obchodě zaplatil za nákup základních potravin, jako je mléko, máslo, vejce a cukr, zhruba 138 korun. Mouku se sehnat nepodařilo. „Stejné potraviny jsme nakoupili i v českém hypermarketu, tady nás nákup stál už 174 korun a mouka, kterou jsme koupili zvlášť, byla 25 korun,“ doplnil reportér.

Natankovat se nepodařilo

V uličkách mezi regály pak bylo v Česku znatelně volněji. Stejně viditelný rozdíl byl i u čerpacích stanic, v Polsku jsou nafta i benzin stále levnější. Na nejmenované čerpací stanici kousek za hranicemi natankujete litr Naturalu v přepočtu za 34 korun a nafta vás vyjde na necelých 42 korun.

„Natankovat se nám tady ale nepodařilo, stejně jako jiným Čechům,“ hlásil ale Štěpánek. „Nefunkční stojan. Mají ho zastavený, nefunguje to. (…) Asi jim Češi nějakým způsobem vadí,“ podělil se o svůj názor Čech, který chtěl na benzince natankovat.

I přesto se dá očekávat, že s blížícími se Vánoci bude do Polska za levnými nákupy jezdit Čechů čím dál víc.

Tagy: