Masakr na dálnici v Mexiku. Kamion s migranty havaroval, desítky lidí zemřely

Masakr v Mexiku

Tragická nehoda kamionu na dálnici v Mexiku si vyžádala nejméně 54 obětí. Asi dalších 105 lidí utrpělo zranění. Všichni se schovávali v přívěsu nákladního vozu a snažili se zřejmě ilegálně dostat do Spojených států.

Chvíle po nehodě skýtaly otřesné obrazy: rozházené zkroucené plechy převráceného kamionu všude po dálnici, na trávníku pod plachtami vyskládaná těla obětí. Mezi těmi, kteří přežili, byla třeba žena, která k sobě tiskla malé dítě. Další zraněný volal rodině, že po tragické nehodě jako zázrakem zůstal naživu.

V přívěsu kamionu se v době nehody tísnilo možná až 200 běženců, kteří zřejmě utíkali z Guatemaly a Hondurasu směrem k mexicko-americké hranici. Na jedné z dálnic ve státě Chiapas řidič nad kamionem náhle ztratil kontrolu. „Jeden z přeživších řekl, že kamion začal zrychlovat,“ popsal hasič Marco Antonio Sánchez.

Desítky mrtvých i zraněných

„Když jsme najeli do zatáčky, všechny to smetlo na jednu stranu. Přívěs prostě neunesl takovou váhu a převrátil se,“ uvedl přeživší Celso Pacheco.

Vzápětí kamion plnou silou narazil do základny ocelového mostu. Migranti uvnitř přívěsu popadali na jednu hromadu, v níž se mísili živí a mrtví. Při nehodě zemřelo přes pět desítek lidí.

Řada migrantů volí k útěku do Ameriky právě tuto nebezpečnou cestu v kamionech. Pašerákům za přepravu přes hranici platí tisíce dolarů. Ve snaze dostat se do vytoužené země pouze letos zemřelo nejméně 650 běženců.

Nehoda se stala jen den od obnovení programu s názvem Zůstaňte v Mexiku. Stanovuje, že žadatelé o azyl v USA budou na rozhodnutí čekat na mexické straně hranice.

Tagy: