Konflikt v Izraeli zvyšuje napětí. Nesnesitelné, že se Židé opět bojí, říká německý prezident

Takto dávali svoji podporu Palestině lidé ve španělském Madridu.

Konflikt v Izraeli zvyšuje napětí po celém světě

Boje mezi izraelskou armádou a palestinskými teroristy zvýšily napětí po celém světě. Prudce roste počet útoků na židovskou komunitu. Například londýnská policie zaznamenala od začátku konfliktu třináctinásobný nárůst trestných činů s antisemitským podtextem. Německý kancléř v reakci na to dokonce řekl, že země musí začít uvažovat o deportaci migrantů, kteří přišli do země nelegálně.

Citát bývalé německé kancléřky Angely Merkelové „zvládneme to“ už v Německu neplatí. Kancléř Olaf Scholz říká po devíti letech a poté, co přímo v Izraeli viděl důsledky teroristických útoků Hamásu, věty, které znějí úplně jinak. „Německo musí začít ‚ve velkém měřítku‘ deportovat migranty, kteří nemají právo zůstat v zemi,“ uvedl v rozhovoru pro Der Spiegel.

ČTĚTE TAKÉ: Násilí a antisemitismus v ulicích Berlína. Je to tu všude, zoufá starosta problémové čtvrti

Podobně mluví i německá hlava státu. „Je nesnesitelné, že se dnes Židé opět bojí, a to právě v naší zemi. Že židovští rodiče už neposílají své děti do školy, a to právě v naší zemi. Že památník holocaustu přímo vedle nás musí chránit policie, a to právě v naší zemi. Každý jednotlivý útok na Židy, na židovské instituce je pro Německo ostudou,“ uvedl prezident Frank-Walter Steinmeier. V podstatě sportem po celé zemi se stalo strhávání plakátů s fotkami dětí, které unesli nebo zabili teroristé z Hamásu.

A takových příběhů nenávisti vůči Židům jsou desetitisíce po celém světě. Antisemitská hesla se objevují například na demonstracích v Barceloně, Las Vegas, dokonce v Sarajevu nebo v Bělehradě. V Barceloně se skandovalo heslo „Od řeky k moři, Palestina bude svobodná“. Pokřik neznamená nic jiného než vyjádření podpory v úsilí palestinských teroristických skupin zničit Izrael.

Útoky na židovské budovy

V Londýně si zase příznivci teroristů z Hamásu přinesli vlajku Al Tauhíd, tedy islámského učení o jednotnosti Boží. Vlajku si, kromě jiných skupin, osvojili například teroristé z Al-Káidy. V americkém Detroitu někdo zabil zástupkyni synagogy. Útoky na židovské budovy se množí v Rakousku, Británii, Německu.

V pondělí pak izraelská vláda zorganizovala speciální projekci, během které zahraničním novinářům ukázala záběry zvěrstev, kterých se dopouští Hamás. Reportéři nesměli nic nahrávat, aby se zabránilo šíření záběrů na internetu. Armáda postupně shromažďuje záběry ze 7. října z běsnění ozbrojenců, kteří zmasakrovali více než 1 400 lidí.

PODÍVEJTE SE: Ve městech po celé Evropě se konají demonstrace na podporu Palestiny

Tagy: