Masové zatýkání demonstrantů po celém Rusku. Policie zasahuje i do poklidných protestů

V Rusku se koná stále více protestů, na kterých lidé odsuzují válku na Ukrajině. Úměrně tomu přibývá také počet demonstrantů, které zatkla tamní policie. Podle webu OVD-Info jen za neděli zadržela nejméně 1 173 lidí. Od čtvrtka je takových případů potvrzených 4 341. Skutečný počet bude ale pravděpodobně mnohem vyšší. Protesty se v neděli v Rusku spojily také s uctěním památky zavražděného opozičníka Borise Němcova, od jehož smrti uplynulo 7 let.

Různé formy protestů se během neděle odehrály ve 45 ruských městech. Lidé demonstrovali proti válce na Ukrajině, kterou odstartovalo Rusko ve čtvrtek ráno.

Nejvíce protestujících, minimálně 591, policie pozatýkala v Moskvě, uvedl web OVD-Info. Podle agentury AP v centru Petrohradu zasáhla speciální policejní jednotka proti několika desítkám demonstrantů a některé odvlekla do policejních vozidel, přestože byl protest poklidný.

Nedělní demonstrace navíc připadly na sedmé výročí vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova. Některé odpůrce ruské agrese na Ukrajině policie podle agentury Reuters zatkla nedaleko Kremlu u improvizovaného památníku na místě, kde byl Němcov zastřelen.

Proti ruské invazi se demonstruje po celém světě. V neděli se opět uskutečnil protest také na Václavském náměstí. Podle odhadů policie dorazilo kolem 80 tisíc lidí.

Tagy: