Fiala na rovinu o válce: Ovlivní to náš standard. Budeme muset něco obětovat a snést

Válka na Ukrajině

PARTIE Terezie Tománkové (8)

Český premiér Petr Fiala nechce Čechům nic nalhávat a narovinu říká, že bude třeba se uskromnit a připravit se i na to, že může dojít ke zdražení plynu nebo energií. Předseda vlády to připustil ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že může dojít i ke snížení životního standardu v souvislosti s péčí o nové uprchlíky z Ukrajiny. Je to podle něj ale oběť, na kterou jsme připraveni a kterou musíme podstoupit.

„Vedle nás je válka. Možná budeme muset něco obětovat. Můžeme mít problémy i s cenami energií a plynu. Bude to mít vliv na náš standard. Musíme být připraveni to snést a něco obětovat. Jako země jsme připraveni na příliv uprchlíků. Máme na to připravený celý plán a děláme maximum toho, co udělat můžeme,“ řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové premiér Fiala.

„Může nás to něco stát a musíme s tím počítat, ale není to tak, že bychom přišli všichni o plyn. I s omezeními situaci zvládneme. Signály zatím nemáme, ale musíme s tím prostě počítat,“ doplnil Fiala.

Reagoval tak na dotaz v souvislosti s tím, že se Češi obávají toho, co pro ně válka na Ukrajině bude znamenat. Západ zavádí tvrdé sankce a z Ukrajiny prchají desítky tisíc uprchlíků.

Český premiér občanům nechce nic nalhávat a na rovinu říká, že bude třeba se uskromnit a připravit se i na to, že může dojít ke zdražení plynu nebo energií či ke snížení životního standardu v souvislosti s péčí o nové uprchlíky.

Češi to podle něj ale zvládnou. Už nyní je ocenil za to, jak se k celé věci postavili a jak aktivně pomáhají. Jen upozornil na to, aby se nesnažili pomáhat bez toho, aniž by byli v kontaktu s lidmi na Ukrajině nebo s neziskovými organizacemi, aby nezpůsobili více chaosu než pomoci.

Tagy:
válka Ukrajina Petr Fiala Partie Terezie Tománkové vláda Rusko