Matka s postiženou dcerou skočila pod vlak. Na vině je lhostejnost státu, píší slovenská média

Žena s dítětem si stoupla před vlak, srážku nepřežili.

Matka na Slovensku skočila s dcerou pod vlak

Za obrovskou tragédií, která se o víkendu stala na Slovensku, může být lhostejnost státu, píší místní média. Matka, která se o víkendu se svou devítiletou dcerou postavila před vlak, už zřejmě neviděla jinou možnost. Média upozorňují, že v zemi dlouhodobě chybí větší podpora pro rodiny, které se starají o nemocné děti. Úřady se nařčení brání.

Situace rodin s postiženými dětmi na Slovensku je podle kritiků dlouhodobě neutěšená. „Lidé bojují s finančními problémy i předsudky. Je to velmi vyčerpávající a těžké. Mají tolik starostí, které rodina sama nedokáže unést,“ uvedla socioložka Zuzana Kusá.

ČTĚTE TAKÉ: Sluníčka naše. Lidé truchlí za matku s malou dcerou, které zemřely pod koly vlaku na Slovensku

K tragédii by podle webu Plus Jeden Deň nemuselo dojít, pokud by rodina měla vhodné podmínky, aby se o malou Paťku mohla postarat. Ministerstva se ale brání. „Z naší strany byly navrženy a vypláceny všechny možné příspěvky, kompenzace a formy pomoci, které ze zákona vyplývají. Ministerstvo práce zřídilo na podporu a pomoc rodinám pilotní projekt Rodinné poradny, kterých v zemi v nadcházejících letech otevře 46,“ popsala mluvčí resortu práce Natália Jachym Holubová.

„Někde jsem četla, že žena ‚dobrovolně ukončila život svůj i své dcery, která měla zdravotní postižení‘. Ne, nebylo to dobrovolné. Dohnal ji k tomu tento stát, jeho lhostejnost a nevšímavost. Kolik zoufalých činů ještě politici, veřejní činitelé a úředníci potřebují vidět, aby se probudili?“ nechala se slyšet bývalá poslankyně Jana Žitňanská, která se zastává práv zdravotně znevýhodněných lidí.

Problém ve slovenské legislativě vidí i Simona Galbavá, která vychovává jedenáctiletého syna Romana s autismem. „Na Slovensku chybí větší podpora pro rodiny s těžce zdravotně postiženými dětmi, podpůrné skupiny, terapie i pro rodiče,“ popsala webu Žilinský Štandard Galbavá s tím, že na pomoc se čeká v pořadníku roky. „Maminka, která skočila pod vlak i se svou dcerkou, udělala pro nás něco nepochopitelného. Pro ni to ale zřejmě bylo jediné možné východisko,“ doplnila.

Na pomoc se čeká roky

Na situaci rodin, které se starají o zdravotně postižené děti a mají tak nelehký osud, upozornila v úterý i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Vyčerpání, chudoba, nemožnost si najít zaměstnání, boje o příspěvky, jež aspoň trochu odlehčí v tíživé situaci, složitosti spojené s umístěním dětí do školy či školky, sociální izolace i stigma. Taková je často realita mnoha rodičů dětí se zdravotním znevýhodněním,“ uvedla v příspěvku na Facebooku Čaputová, která rodině rovněž vyjádřila soustrast.

K rodinné tragédii došlo v sobotu krátce před půl šestou večer. Slovenští policisté obdrželi telefonát, že na železniční trati v Beňadikové došlo ke střetu vlaku se dvěma osobami. Web TV JOJ uvedl, že žena držela během srážky dítě v náručí. Případem se zabývají tamní kriminalisté.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragická noční nehoda v Praze. Mladou dívku smetlo auto, na místě zemřela

Tagy: