Matku neviděla kvůli pandemii devět měsíců, tak ji unesla z pečovatelského domu

Angličtí policisté v úterý zatkli bývalou nemocniční sestru za to, že z pečovatelského domu odvezla svou 97letou matku trpící demencí. Rodina ji prý neviděla devět měsíců. Žena byla později propuštěna a seniorka odvezena zpět do domu, který je za ni právně zodpovědný, píše server BBC.

Ylenia Angeliová (73) uvedla, že kvůli nedostatečnému osobnímu kontaktu v době pandemie musela „razantně zasáhnout“. Podle ní se o svou nemocnou matku chtěla postarat sama, přestože právní odpovědnost za 97letou seniorku nese ústav.

Celý incident se odehrál dva dny před tím, než v Anglii začal znovu platit lockdown. Angeliová šla do pečovatelského domu na návštěvu se svou dcerou, bývalou herečkou ze seriálu Coronation Street Leandrou Ashtonovou.

Ta celý incident natočila na telefon. Na videu je vidět několik strážníků, policejní auto se zatčenou Angeliovou a civilní auto, v němž sedí její 97letá matka.

Rodina byla zoufalá

Pečovatelský dům se k incidentu nechtěl vyjadřovat. Asistent hlavního strážníka Chris Noble z okrsku Humberside uvedl, že policisté byli přivoláni k hlášení o přepadení v pečovatelském domě v anglickém městě Market Weighton v úterý kolem čtvrt na dvanáct dopoledne. „Pečovatelský dům také nahlásil, že ženu, za kterou jsou právně zodpovědní, odvedla pryč její dcera,“ dodal Noble.

„Strážníci našli všechny tři ženy nedaleko a informovali je, že na základě jejich právní povinnosti budou seniorku muset odvést zpět do domu. Situace byla stresující a emotivní pro všechny. Žena se bránila tomu, aby byla její matka vrácena do péče domovního personálu,“ popsal situaci Noble.

Podle Ashtonové byla její matka „na zhroucení“. Rodina se bránila tím, že seniorku neviděla devět měsíců. „Když jsme tam přijeli, incident se vystupňoval. Neplánovali jsme to, byla to prostě velmi emotivní chvíle,“ uvedla Ashtonová.

Rodina prý se seniorkou mohla komunikovat pouze prostřednictvím takzvané „návštěvy přes okno“ nebo pomocí videohovoru přes Skype. Tato forma komunikace podle Ashtonové nedělala 97leté ženě dobře a stresovala ji.

„Domov teď návštěvy přes okno přerušuje kvůli lockdownu. Zoufale jsme ji chtěli vidět. Moje matka se o ni chtěla starat už dlouho, tohle se zdálo jako dobrá příležitost ji odvést,“ vysvětlila Ashtonová.

Anglie plánuje pečlivější návody pro návštěvy

Podle Ashtonové měla rodina plnou moc jen nad finančními prostředky své babičky, ne nad jejím zdravím a blahobytem. „Při každém pokusu setkat se s babičkou jsem narážela na překážky. Jiné domovy přišly s kreativními nápady, jak povolit návštěvy příbuzných, my jsme ale pokaždé narazily na cihlovou zeď. Tohle jsou zoufalé časy a nezdá se tu být racionální vysvětlení, proč nemůžeme nalézt bezpečné řešení,“ řekla Ashtonová.

K incidentu se vyjádřil také mluvčí britského premiéra Borise Johnsona. „Chápeme, že současná situace je náročná,“ uvedl s tím, že vláda bude publikovat nové instrukce, aby umožnila víc návštěv za bezpečných podmínek.

Seniorka byla později odvezena zpět do pečovatelského domu. Angeliovou strážníci po krátkém zadržení propustili a nebudou proti ní podnikat další kroky.

Tagy: