Rukojmí s bílou vlajkou? Zastřelili jsme je, báli jsme se léčky, přiznávají izraelští vojáci

Izraelští vojáci odhalili na 800 vstupů do tunelů.

Izraelské údery na jihu Pásma Gazy

Izraelská armáda v severní části Gazy omylem zastřelila tři rukojmí, které chybně identifikovala jako hrozbu. Podle předběžného šetření IDF osoby mávaly bílou vlajkou, vojáci si však mysleli, že jde o lest. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v prohlášení kondoloval rodinám a uvedl, že nad smrtí tří rukojmích truchlí.

„Jde o tragický incident. Izraelské obranné síly (IDF) nesou odpovědnost,“ uvedl podle webu The Times of Israel armádní mluvčí Daniel Hagari. „Jedná se o oblast, kde se vojáci střetli s mnoha teroristy, a to včetně sebevražedných atentátníků,“ dodal s tím, že Izraelci celý incident důkladně vyšetří.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Železná lady, která provedla Izrael nejtěžší hodinou. Meirová byla „jediný chlap“ ve vládě

Zabitými rukojmími jsou podle Hagariho Jotam Haim, kterého Hamás unesl z kibucu Kfar Aza, a Samar Talalka unesený z kibucu Nir Am. Třetím zastřeleným rukojmím byl student a syn íránských rodičů Alon Lulu Šamriz z kibucu Kfar Aza, uvedly později tamní úřady.

„Spolu s celým izraelským lidem skláním hlavu a hluboce truchlím nad smrtí tří našich drahých synů, kteří byli uneseni,“ sdělil ve svém prohlášení Benjamin Netanjahu, který již kondoloval pozůstalým.

Připomeňte si okolnosti útoku Hamásu na Izrael ze 7. října 2023:

Izrael podniká pravidelné údery v Pásmu Gazy namířené proti Hamásu od 7. října. V tento den radikální teroristické hnutí násilně vtrhlo na izraelské území, kde zabilo více než 1 200 lidí a dalších 200 uneslo. Při izraelské odvetě zahynulo v Pásmu Gazy podle tamního ministerstva zdravotnictví (ovládaného teroristickým Hamásem) přes 19 tisíc lidí. Následky v Gaze jsou katastrofické.

Tagy: