Ovládli jsme východ Bachmutu, tvrdí vagnerovci. Částečné stažení Ukrajinců připouští i Západ

Vagnerovci tvrdí, že mají plně pod kontrolou východní část ukrajinského Bachmutu. Podle agentury Reuters to ve středu uvedl zakladatel ruské žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin. Některé jeho výroky o úspěších se ale v minulosti ukázaly jako lživé. Nicméně o obsazení východu doněckého města informoval i americký Institut pro studium války (ISW). Rusko se snaží Bachmut za cenu obrovských ztrát dobýt již řadu měsíců.

„Jednotky soukromé vojenské Vagnerovy skupiny převzaly kontrolu nad východní částí Bachmutu. Vše na východ od řeky Bachmutka je plně pod kontrolou vagnerovců,“ uvedl Prigožin na Telegramu. Tvrzení nebylo podle agentury Reuters možné ověřit z nezávislých zdrojů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zabíjíme Rusy, jak můžeme. Bojuje se lopatkami i botami, popsal Miloš peklo v Bachmutu

Nicméně i americký Institut pro studium války (ISW) na základě analýzy svých zdrojů dospěl k závěru, že ruské síly po kontrolovaném ukrajinském stažení pravděpodobně obsadily východní část Bachmutu za řekou Bachmutka. Dobytí tohoto doněckého města by pro Rusko bylo prvním významnějším vítězstvím za více než půl roku.

Krvavá bitva o Bachmut trvá již několik měsíců. Vzhledem k její povaze se jí přezdívá „mlýnek na maso“. V posledních dnech se často spekuluje o tom, že se Ukrajinci z města kvůli obrovskému ruskému náporu stáhnou.

Klíčoví ukrajinští generálové a prezident Volodymyr Zelenskyj nicméně začátkem týdne uvedli, že obrana Bachmutu bude pokračovat i nadále. „Žádná část Ukrajiny nemůže být opuštěna,“ prohlásila ukrajinská hlava státu.

Podle expertů by i případné obsazení celého Bachmutu ruskou armádou bylo pro Kreml spíš symbolickým vítězstvím než větším strategickým úspěchem. Ukrajinci totiž na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Tagy:
válka Ukrajina Rusko Donbas Vagnerova skupina Doněcká oblast Bachmut Jevgenij Prigožin ISW