Medailová bída a zmar: Bilance české výpravy v Paříži je tristní, selhaly i tradiční disciplíny

Vítězný oblouk v Paříži

Nejhorší olympiáda pro Čechy

Olympiáda v Paříži se pomalu chýlí ke svému konci a česká výprava zatím vybojovala pouhé dvě medaile. Pokud se během posledního víkendu nestane zázrak, zapíšou se letošní hry do dějin tuzemského sportu jako olympiáda s nejmenším počtem českých medailí v historii. Neúspěch si zapsali i závodníci v tradičně silných disciplínách.

Před startem olympiády hovořily nejoptimističtější odhady až o 15 získaných medailích. Českým olympionikům se ale v řadě případů nepodařilo potvrdit medailové předpoklady. Střelec Lipták, judista Krpálek, kajakář Prskavec a další nedokázali z různých důvodů své úsilí přetavit v cenné kovy.

ČTĚTE DÁLE: Smolné čtyři centimetry. Oštěpař Vadlejch je na olympiádě bez medaile. Česko má zatím jen dvě

Mohlo by se zdát, že letošní hry jsou pro české sportovce zakleté. „Neřekl bych, že letos jsou hry zakleté. Je to olympiáda a každý přijede nabušený, jak jen to jde. Uspět je fakt těžké,“ přiblížil pro CNN Prima NEWS olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle.

Zvláštní je, že poprvé po mnoha letech si žádný úspěch nepřipsali vodní slalomáři a sportovní střelci. Všechno zástupci disciplín, o které se česká výprava mohla vždy opřít a kteří jinak sbírají úspěchy na závodech.

Podle vodní slalomářky Terezy Fišerové českým sportovcům chybělo pověstné štěstíčko. „Není samozřejmost, že sportovci budou automaticky vozit medaile,“ upozornila.

„Není to tragédie, ale úspěch rozhodně také ne,“ konstatoval Šebrle. „Věřím, že to byla holt nepovedená olympiáda  a doufám, že další budou jen lepší,“ dodal optimisticky na závěr slavný desetibojař.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Je to obrovská příležitost, prosazuje Bém dál olympiádu v Praze. Proč nápad kdysi padl?

Tagy:
Roman Šebrle Olympijské hry Paříž CNN Prima NEWS olympijské hry sport Tereza Fišerová sportovní událost sportovní disciplína