Bém dál prosazuje olympiádu v Praze: Je to obrovská příležitost. Proč nápad kdysi padl?

Pavel Bém

Pavel Bém

Olympiáda v Praze by byla pro Českou republiku jedinečnou příležitostí. Přestože hlavní město o její pořádání již více než deset let nejeví zájem, stále věřím, že se zde jednou uskuteční. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl Pavel Bém (ODS), který v roce 2003 s nápadem přišel. Bývalý primátor také naznačil, že kdyby v době jeho úřadování nedošlo k jistým sporům uvnitř ODS, tak by se letošní olympijské hry mohly odehrávat právě v Praze. Ekonom Lukáš Kovanda by hry v Česku považoval za katastrofu.

Vedle oslavy sportu by olympijské hry pořádané v Praze byly podle Béma obrovskou příležitostí pro propagaci a rozvoj České republiky. „Náš hrubý domácí produkt výrazně těží z turismu. Dále by se dalo olympiády využít k výstavbě regionálních sportovišť, která by nesloužila pouze vrcholovým sportovcům, ale všem lidem,“ řekl Bém.

ČTĚTE TAKÉ: Servírují červy v rybách a málo masa, zuří olympionik. Na jídlo v Paříži si stěžují i další

Praha podle něj v letech 2006 až 2008 o pořádání olympijských her vážně uvažovala. „Mířili jsme na rok 2020 nebo 2024. Za tu dobu by se dalo spousta věcí stihnout. Byla to příležitost investovat obrovské množství peněz do městského a regionálního rozvoje. Netýkalo by se to pouze Prahy a Středočeského kraje. Celé to ale ztroskotalo na politické podpoře státu a vlády,“ sdělil Bém.

Do rozhodování o olympijských hrách se podle bývalého primátora promítaly vnitrostranické střety uvnitř ODS a politické tlaky ze strany jejího tehdejšího předsedy a premiéra Mirka Topolánka. „Podpora premiéra a části vlády tam ze začátku skutečně byla. Když ale Mirek Topolánek pochopil, že se potřebuje zbavit politického konkurenta, tak toho využil a bylo vymalováno,“ řekl bývalý primátor.

Samotná olympiáda by pak podle Béma vyšla na zhruba 100 miliard korun. Vysoké náklady byly hlavním důvodem, proč se Praha o pozici pořadatelského města nakonec neucházela. „Tu cenu neberu jako vážný argument. Když se podíváme na finanční prostředky, které investovala Paříž, tak mi to přijde jako velmi rozumná částka. Novou výstavbu bychom navíc využili i po olympiádě. Například se uvažovalo o tom, že vznikne olympijská vesnice, která by následně sloužila jako vysokoškolské koleje,“ sdělil Bém.

Kdyby se rozhodla Praha znovu ucházet o pozici pořadatelského města, byla by dnes v mnohem komplikovanější pozici než před 15 lety. „Za ty roky se významně zkomplikovaly významné infrastrukturní stavby a je pravda, že by to bylo řádově složitější. Nicméně to stále zůstává otevřenou možností a věřím, že se ten sen jednou stane skutečností,“ dodal Bém.

Podle Kovandy katastrofa

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda však jeho postoj nesdílí. Pro Česko by prý pořádání olympiády znamenalo významnou ránu pro ekonomiku. „Prosím každého politika, který by chtěl o tomto vyvolat diskuzi, ať se toho vzdá. Pro Prahu by to byla katastrofa, jelikož by šlo – s přihlédnutím k současným cenám – o těžce prodělečný podnik,“ apeloval v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Součet nákladů na organizaci olympiády v Paříži podle Kovandy již dvojnásobně překročil původní plán. „Ekonomicky se výrazně nevyplácí. Proto byli mnohem rozumnější zástupci měst, která tuto akci mohla pořádat, ale nakonec se aspirace vzdala,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pokud chcete kupovat bydlení, neotálejte, radí experti. Vyjednávání o ceně ale nečekejte

Tagy: