Medici se vrátí do škol. Jejich pracovní povinnost skončí ve čtvrtek

Konec povinné výpomoci

Medikům skončí pracovní povinnost ve zdravotnických zařízeních, kterou jim v polovině října uložila vláda kvůli druhé vlně koronaviru. Oznámil to po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný. Ministr školství Robert Plaga na Twitteru uvedl, že pracovní povinnost studentů lékařských fakult v oboru všeobecného lékařství skončí ve čtvrtek. V nemocnicích tak zůstanou pomáhat dobrovolníci.

Veronika Svobodová a Vojtěch Lopáček pomáhají jako medici ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na jednotce intenzivní péče. Mají většinou deset směn za měsíc po dvanácti hodinách. Počítají s tím, že minimálně do konce roku budou dál pomáhat. „Určitě jsem tady do konce roku a dál to zatím nevím. Já bych se ráda vrátila ke studiu, ale pokud bude třeba pomoc, ráda dál pomůžu,“ řekla Svobodová. „Mám služby zatím do konce prosince, ale počítám i s lednem. Se studiem to alespoň za mě skloubit jde, máme vstřícné vyučující,“ dodal Lopáček.

Podle lékařské fakulty jsou medici stále velmi užiteční a jejich pomoc je důležitá. „Myslím si, že medici budou stále potřeba, že ještě nenastal čas je všechny stáhnout. Vím, že to mají náročné, že musí studovat a do toho chodit na denní a noční,“ sdělila Ludmila Maffei, odborná asistentka z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Za naši fakultu se nejméně 500 studentů zapojilo. Z nich velká část ještě je v nemocnicích většinou na dobrovolnické bázi. Vím, že za Asociaci děkanů lékařských fakult vydali prohlášení, aby povinná část skončila,“ uvedl děkan 1. lékařské fakulty Martin Vokurka.

Ve středočeské nemocnici ve Slaném nevyužívají pomoci žádného z mediků. „Z důvodu jejich nemoci máme teď výpadek. Až se uzdraví, je otázka, jak budou dál pokračovat, když se jim obnovila studijní povinnost,“ řekl ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček.

Válek: Medici se měli do škol vrátit dřív

To byly příběhy mediků, kteří pomáhají dobrovolně. Je ale také skupina studentů, kteří pomáhají povinně. Vláda totiž uložila v polovině října pracovní povinnost studentům čtvrtého a pátého ročníku všeobecného lékařství na lékařských fakultách či pátého ročníku zubního lékařství. Tuto povinnost vláda zrušila. „Medici se vrátí do škol. Nebudou muset již pomáhat formou pracovní povinnosti ve zdravotnických zařízeních,“ sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Podle opozice měla vláda umožnit návrat studentů do školy už daleko dřív než teď. „Dnes bylo pozdě. Netýká se to jen mediků, ale všech studentů, které mohou povolávat kraje v rámci nouzového stavu. Je potřeba toto velmi rychle ukončit nebo přijdeme o jeden ročník studentů,“ uvedl Vlastimil Válek (TOP 09).

Některé nemocnice se obávají, že v případě zhoršení situace jim budou medici chybět.

Tagy:
nemocnice Twitter dobrovolnictví studenti Robert Plaga dobrovolníci TOP 09 Vlastimil Válek 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy ANO 2011 lékařská fakulta medici vláda koronavirus Jan Blatný pomoc vysokoškoláci Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Martin Vokurka