Česko objednalo vakcínu pro téměř 7 milionů lidí, první se dočkají senioři

Vakcína na koronavirus

Česko má objednanou vakcínu. Které skupiny budou očkované jako první?

Česko má prostřednictvím společných smluv Evropské unie objednanou vakcínu proti koronaviru pro 6,9 milionu obyvatel. Očkování bude hrazené z veřejného zdravotního pojištění a dobrovolné, vyplývá ze strategie očkování, kterou v pondělí projedná vláda. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se k hlavní strategii nyní dokončuje prováděcí vyhláška. Řekl to na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády.

Možnost, že by byla vakcína dostupná do konce roku, není podle resortu zdravotnictví moc reálná. „Většina dávek přijde od března do září příštího roku. Tomu budou uzpůsobeny jednotlivé kroky a zapojovány jednotlivé subjekty, které se budou očkování účastnit,“ uvedl ministr Blatný.

První budou podle strategie očkováni lidé nad 65 let a nemocní s vážnými chorobami, například s chronickou plicní obstrukční nemocí, plicními fibrózami, vysokým krevním tlakem nebo vážnými nemocemi srdce, ledvin, jater, obézní či diabetici. Jako další se budou očkovat vybraní zdravotníci, nejdříve z ARO, JIP a urgentních příjmů, poté pracovníci zdravotnické záchranné služby nebo infekčních oddělení.

Ze začátku se má očkovat jen v nemocnicích a očkovacích centrech, ale vzniknou i mobilní očkovací týmy. Praktičtí a další lékaři se přidají, až bude očkovací látky dostatek. Strategie počítá s nutností dvou dávek, které se podávají s odstupem 28 až 30 dnů.

Vakcína proti covidu podle očkovací strategie zpočátku nebude registrovaná pro použití u dětí. Většina firem ji testuje pouze na věkové skupině 17 až 85 let.

Tagy:
nemoc očkování senioři vakcína strategie Evropská unie ANO 2011 Evropská unie vláda Česko koronavirus Pandemie koronaviru Jan Blatný Česká republika vakcína proti COVID-19