Medvěd Napa přežil utrpení v cirkuse Korona, po zotavení však podlehl epilepsii

Medvěd Napa

Roky „sloužil“ ve vyhlášeném srbském cirkuse Korona. Po jeho rozpadu však skončil v malé zrezivělé kleci, v níž se nemohl ani postavit. Našel ho tam záchranný tým z organizace Čtyři tlapky, který ho před dvěma roky dopravil do nově vznikajícího zařízení ve švýcarské Arose. Tam však medvěd Napa, kterému diagnostikovali epilepsii, tento týden umřel.

Putoval z místa na místo, jeho poslední zastávkou bylo město Srbobran ležící 100 kilometrů severozápadně od metropole Bělehradu. Napův život se tam chýlil ke konci, protože žil v hrozných podmínkách, v kleci, kde neměl ochranu před deštěm ani sluncem, zřejmě roky se nemohl postavit, chyběl mu pohyb. Byl na pokraji vyčerpání.

Před deseti roky hledal Pascal Jenny, ředitel turistického centra třítisícového městečka a vyhlášeného lyžařského střediska Arosa ve východním Švýcarsku, projekty pro zatraktivnění oblasti. A přišel s myšlenkou tzv. medvědí farmy. O šest let později tamní obyvatelé v referendu s jasným mandátem 78 procent hlasů odsouhlasili jeho stavbu.

V červnu 2018 se Napa dočkal převozu ze Srbska do svého nového domova. Dostal několik týdnu na „aklimatizaci“ a v červenci ho vypustili do volného, ale z bezpečnostních důvodů samozřejmě ohraničeného, výběhu o rozloze tří hektarů s několika rybníky, keři, stromy a pastvinami. Třetího srpna 2018 slavnostně otevřeli „Arosa Bärenland“ (ve volném překladu Aroskou zemi medvědů) a Napa byl jejím prvním obyvatelem.

Jeho stav se velmi rychle zlepšoval a okamžitě se stal oblíbeným cílem výletů a „miláčkem“ nejen místních, ale také turistů. Popularita země medvědů vzrostla ještě více, když k Napovi přibyli o půl roku později Amelia a Meimo, dva medvědi zachránění z jedné restaurace v Albánii.

O medvědy se v Arose stará také tým lékařů, kteří Amelii vykastrovali, Meimovi „spravili“ zuby a došlo i na Napu. Tomu však veterinář Wolfgang Zenker diagnostikoval na jaře letošního roku epilepsii. Nasadil mu léky, které zabíraly, Napa se dobře zotavoval a v září se mohl vrátit do výběhu k Amelii a Meimovi.

Jenže 20. října dostal Napa další, tentokrát velmi silný, epileptický záchvat, ale i přes zvýšenou medikaci, jejíž účinky už nebyly tak úspěšné, slábnul. Analýza veterinářů ukázala, že další léčba má malou šanci na úspěch a Napa na zotavení. A že očividně trpí. Proto se první listopadovou středu rozhodli zvěrolékaři i po poradě s odborníky z organizace Čtyři tlapky Napu z jeho utrpení vysvobodit. A to ve věku pouhých 14 let.

„Jsme smutní z této velké ztráty. S Napou jsme přišli o prvního našeho medvěda, který měl charisma. Jeho příběh a vývoj se dotkl mnoha srdcí přátel a fanoušků zvířat,“ popsal Pascal Jenny, ředitel aroského turistického centra, a doplnil: „Napu nyní necháme patologicky vyšetřit, abychom zjistili příčiny jeho zdravotních problémů. A část jeho popela rozptýlíme tady v Arose. Na příští rok také plánuje uspořádat pamětní den.“

Tagy:
medvěd Švýcarsko veterinář Bělehrad záchrana Srbsko Albánie epilepsie cirkus Napa Arosa Korona Pascal Jenny Čtyři tlapky Arosa Bärenland Wolfgang Zenker