Politici posílají Okamuru na kobereček kvůli sociálním sítím. Nemám co vysvětlovat, obořil se

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura

Okamura zveřejnil na sítích složenku na 96 tisíc korun

Hlavní tvář opozičního hnutí SPD Tomio Okamura čelí kritice poslanců kvůli vzkazům, které píše na sociální sítě. Zaznívají hlasy, aby na půdě bezpečnostního výboru vysvětlil výroky mířené proti ukrajinské komunitě. Pozdvižení vyvolalo i zveřejnění složenky na téměř 100 tisíc korun, které vyplatil ostravský úřad práce. Ukázalo se, že peníze byly pro ženu starající se o devět dětí.

Šéf SPD Okamura sdílel na svém facebookovém účtu příspěvek týkající se složenky na 96 tisíc korun, která měla dokazovat, že nepracující lidé se mají lépe než ti, co pracují. „Z tohoto útržku to vypadá, že se vláda o některé spoluobčany umí postarat,“ napsal k němu, čímž si hodlal rýpnout do vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Jste odporná zrůda, nazval Okamura Rakušana. Šejdíř a šéf fašistů, reagoval šéf STAN

Server Manipulátoři.cz informoval o tom, že je složenka zfalšovaná. Jenže reportéři Seznam Zpráv příspěvek ověřili a přišli s tím, že byla určena pro ženu, která se stará o devět dětí. Někteří poslanci chtěli, aby Okamura výroky ze sociálních sítí vysvětlil sněmovnímu bezpečnostnímu výboru.

Jenže šéf SPD oznámil, že by se takového jednání neúčastnil. „Nemusím nic vysvětlovat bezpečnostnímu výboru. Můžu, ale nemusím. Je to na mém rozhodnutí,“ reagoval na výzvy ve Sněmovně.

Někteří poslanci si však myslí, že chování politiků na sociálních sítích nepatří mezi body pro jednání výboru. „Myslím si, že to téma pro bezpečnostní výbor není, jelikož jde o politickou věc,“ uvedl poslanec Jiří Mašek (ANO). Opoziční politik Radek Koten (SPD) takové návrhy považuje za „výkřiky vládních politiků“. „Zvlášť těch za stranu STAN. Nevím, co by takovou cestou chtěli řešit,“ řekl.

O tom, že by měl Okamura přijít vysvětlovat své chování na sítích, mluvil v Partii Terezie Tománkové poslanec Jan Lacina (STAN). Podle něj šéf SPD relativizuje válku na Ukrajině, a proto by měl být přizván na bezpečnostní výbor.

Jinak to však vidí zákonodárce za občanské demokraty Pavel Žáček. „Za této situace nevidím důvod ho zvát. Jako každý poslanec má právo přijít na jednání výboru. Jakožto osoby politického života bychom měli především sami přemýšlet nad dopady našich činů,“ vyjádřil se k možné účasti Okamury.

Seznam Zprávy ve čtvrtek zveřejnily mimo jiné dopis, který Okamurovi napsala žena, které byla vyplacena složenka. Žena v něm šéfovi hnutí SPD mimo jiné píše, že se po zveřejnění příspěvku stala terčem nenávisti.

Tagy: