Rakušan: Duely s Okamurou jsou jak jeho dům, krouží ve stupiditě. Na výzvu reagoval i Fiala

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a šéf SPD Tomio Okamura

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 20.8.2023

Debaty s Tomiem Okamurou připomínají architekturu jeho domu. Krouží neustále dokola ve stupiditě opakování lží a nenávisti, okomentoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) výzvu ze strany předsedy hnutí SPD k pravidelným diskuzním duelům. Oba se před nedávnem střetli v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Šéf opozičního celku vyzval také premiéra Petra Fialu (ODS), o kterém uvedl, že „se ho bojí“. „Okamura vede jen politické monology bez ohledu na partnera a kontext,“ vyjádřil se Fialův úřad prostřednictvím mluvčího Václava Smolky.

Okamura byl společně s ministrem vnitra Rakušanem hostem v srpnové Partii Terezie Tománkové, během níž několikrát došlo k vyhrocené hádce. Opoziční politik se na úterní mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny pochválil, že vedl televizní debatu dobře. „Těšil jsem se, že vystoupení bude fiasko. Rakušan neměl argumenty a nenávistně útočil. Sváděl vinu za problémy na mě,“ postěžoval si předseda hnutí v plénu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pražák kupuje Mafru. Vydavatelství převezme od Babišových svěřenských fondů, píše E15

Posléze před svými kolegy v dolní komoře poznamenal, že si klidně střet s ministrem vnitra ve studiu rád zopakuje. „Nemám problém s ním chodit do televize každý týden,“ prohlásil šéf SPD, který se s předsedou hnutí STAN neshodl v řešení státního schodku ani ohledně napětí ve společnosti po případu znásilnění v Plzni.

Rakušan na dotaz redakce přímo neuvedl, zda by si dokázal představit pravidelné týdenní duely s Okamurou. Názor na ostrou výměnu slov s opozičním politikem má ale jasný. „Debaty s Tomiem Okamurou připomínají architekturu jeho domu. Krouží neustále dokola ve stupiditě opakování lží a nenávisti,“ nešetřil kritikou v SMS pro CNN Prima NEWS a rýpnul si do netradiční „tubovité“ vily na Praze 6, kde šéf SPD bydlí.

Své „výzvy na souboj argumentů“ se dočkal také premiér Fiala – rovněž zazněla v Poslanecké sněmovně a rovněž by šlo o Partii na CNN Prima NEWS. Navíc to není poprvé, co se Okamura snažil stát diskuzním oponentem předsedy vlády. „On se bojí a nechce jít,“ konstatoval.

Ani zde ale nejspíše nepochodil. „Pan premiér absolvoval nespočet různých debat s Tomiem Okamurou a nepochybně k dalším dojde. Vlastně to ale nejsou diskuse v pravém slova smyslu, protože vede jen politické monology bez ohledu na partnera a kontext,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí vlády Václav Smolka.

Velká hádka o rasismu

Okamura se s Rakušanem střetl v Partii Terezie Tománkové, která se odvysílala 20. srpna. Nejostřejší výměna slov proběhla v momentě, kdy se řeč stočila k Ukrajincům a Romům. Oba politici se navzájem obviňovali ze šíření nenávisti.

Okamura zvýšil hlas poté, co jej Rakušan začal spojovat s předsudky vůči Romům a popíráním romského holocaustu. „Co lžete? My v SPD máme podle serveru Romea nejvíce romských kandidátů ze všech parlamentních stran!“ zlobil se. Vedle toho však vzbudil pozdvižení jedním ze svých dalších výroků. „Když máte zkažené kuřecí z Polska, tak se taky stáhne celá šarže,“ dodal na konto ukrajinské komunity, jejíž zástupce se měl dopustit znásilnění a pokusu o vraždu.

Rakušan s takovým přirovnáním ostře nesouhlasil. Mimo to argumentoval statistikami, podle nichž trestná činnost cizinců oproti minulosti klesla. „Jakým ukrajinským nebezpečím tady tedy strašíme? To je, co vám vyčítám, pane Okamuro. Ten váš křik a poukazování na jednu skupinu obyvatel. Víte, k čemu může vést? K tomu, že lidé proti té skupině použijí násilí. A odpovědnost ponesete vy. Vaše politika, vaše nenávist,“ zdůraznil.

Na kompletní záznam z Partie Terezie Tománkové s Vítem Rakušanem a Tomiem Okamurou se můžete podívat níže:

Tagy:
dům Vít Rakušan ODS Petr Fiala ministr vnitra Partie Tomio Okamura Terezie Tománková pořady CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové Starostové a nezávislí vláda vila Svoboda a přímá demokracie duel vláda Petra Fialy Ministerstvo vnitra České republiky