Měl by vědět, co je kilowatt, zpochybnil Fiala z SPD výběr Vlčka. Kučera ocenil jeho zkušenost

Poslanci Radim Fiala (SPD) a Michal Kučera (TOP 09)

360° - 8.10. v 21:30

Ministrem průmyslu by měl být někdo, kdo se v energetice pohybuje celý život a nemusí se učit, co je kilowatt. Řekl to poslanec Radim Fiala (SPD) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. S poslancem TOP 09 Michalem Kučerou se shodli na tom, že noví ministři stojí před nelehkými úkoly. „Jeden z nich však má značnou výhodu,“ míní Kučera.

Poslanci reagovali na změny ve vládě – prezident Petr Pavel v úterý jmenoval její nové členy. Jozefa Síkelu (za STAN) vystřídá na ministerstvu průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN). Ministerstvo pro místní rozvoj nově povede místo Ivana Bartoše (Piráti) končící karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

ČTĚTE TAKÉ: Spojování levice odstartovalo. Odpadlík Petříček, Pirát i Zelení zakládají Progresivní Česko

Nové role jsou podle Kučery náročné pro oba čerstvě jmenované ministry. Síkelův nástupce má však značnou výhodu. Vlček je totiž poslancem. Ve Sněmovně dosud působil v rozpočtovém výboru a výboru pro životní prostředí, mimo jiné byl také místopředsedou podvýboru pro technickou ochranu životního prostředí a předsedou stálé komise pro hybridní hrozby. „Ví, co ta práce obnáší, a co se od něho bude očekávat,“ zmínil Kučera.

Těžší startovní pozici má Bartošův náhradník Kulhánek, míní poslanec TOP 09. „Přichází z postu hejtmana na pozici ministra, takže se bude muset s některými věcmi seznámit,“ upřesnil.

S tím souhlasil i Fiala. Poslanec SPD však s dalším hodnocením dle svých slov počká. Před Kučerou totiž prý stojí důležitý úkol, a to vyřešit problémy s nepovedenou digitalizací stavebního řízení. „Není to jednoduchá věc,“ namítl Fiala.

„Očekávání jsou od obou poměrně vysoká,“ podotkl Kučera. Za nejdůležitější úkol Kulhánka považuje stejně jako Fiala digitalizaci. Zásadním tématem pro Vlčka by podle něj měla být energetika.

Fiala prý očekával, že do křesla ministra průmyslu usedne někdo, kdo se energetikou profesně zabývá. Rezort totiž stojí před důležitými úkoly. „Nemyslím si, že je to pro něj jednoduchá úloha. Myslel jsem si, že to bude nějaký odborník, i kdyby to nebyl poslanec,“ sdělil. „Měl by to být někdo, kdo se v energetice pohyboval celý život, kdo se nemusí učit, co je to kilowatt a megawatt,“ shrnul ve vysílání.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nerudová odmítá vládní návrh osekání důchodů. Ať si Benda zkusí čistit kanály, říká Jermanová

Tagy:
politika Petr Pavel Ivan Bartoš Česká pirátská strana energetika Starostové a nezávislí vláda Radim Fiala Petr Kulhánek Svoboda a přímá demokracie 360° Michal Kučera politický proces Lukáš Vlček politické strany a hnutí