Nerudová odmítá vládní návrh osekání důchodů. Ať si Benda zkusí čistit kanály, říká Jermanová

Europoslankyně Danuše Nerudová (STAN) a Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)

Co na to vaše peněženka - 8.10. v 17:55

Poslanecký návrh na výrazné osekání seznamu náročných profesí, ze kterých by se mohlo odcházet do penze dříve, nechápu a jsem zásadně proti, okomentovala ve vysílání CNN Prima NEWS europoslankyně Danuše Nerudová (STAN) vládní úpravu, kterou předložili předsedové koaličních klubů TOP 09 a ODS Jan Jakob a Marek Benda. Mezi tyto profese patří například čističi kanálů. „Ať si to pánové Benda a Jakob jdou na týden vyzkoušet,“ opřela se do předkladatelů europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Nerudová zdůraznila, že u náročných profesí je nutné jednat o předčasném odchodu do důchodu. Proti návrhu Bendy a Jakoba se výrazně ohradila. „Jsem zásadně proti tomu. Nechápu, proč s ním přišli,“ řekla v pořadu Co na to vaše peněženka.

ČTĚTE TAKÉ: Okamura dostal za slova o „novodobém Hitlerovi“ pokutu. Má zaplatit 20 tisíc korun

„Kategorie, které byly součástí novely zákona o důchodech, vycházejí z náročnosti jednotlivých povolání. Odmítám, aby byl tento okruh osob zužován. Tito lidé budou končit buď v invalidním důchodu, nebo v horším případě budou chodit do práce,“ poznamenala s tím, že společně s navýšením věku odchodu do důchodu musí být pro tyto lidi zajištěna i dřívější věková hranice bez penalizací.

Do 67 let by tak mohli zůstat na pracovním trhu třeba lakýrníci, svářeči nebo již zmínění čističi kanalizací. Návrh ostře odmítla i Jermanová.  „Přijde mi to jako naprostá nestoudnost. Ať si pánové Benda a Jakob tyto profese na týden vyzkouší,“ tepala předsedy poslaneckých klubů.

„Lidé jsou v profesích, o kterých je řeč, často vystaveni chemickým látkám a často trpí na závažné nemoci, takže návrh vnímám jako drzost,“ dodala.

„Budeme se muset do třetího čtení domluvit, které návrhy budou koaličně podpořeny,“ řekl minulý týden Benda novinářům. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) potvrdil, že se o úpravě náročných profesí bude ještě jednat, stoprocentní shoda podle něho dosud nebyla. Protože Sněmovna v reformě pravděpodobně zpomalí navyšování věku pro odchod do penze z až dvou měsíců za rok na jeden měsíc ročně, umí si, jak řekl, omezení okruhu rizikových profesí představit.

Skupinu, která by z toho vypadla, by chtěl podpořit prostřednictvím doplňkového penzijního spoření. „Abychom příspěvek zaměstnavatele navázali povinně na přispívání těm lidem do třetího pilíře,“ řekl novinářům Jurečka.

Lidé s rizikovou prací by podle vládní předlohy mohli chodit do důchodu až o pět let dřív podle počtu odpracovaných směn. Zaměstnavatel by za ně platil o pět procentních bodů vyšší odvody. Vládní návrh by se týkal odhadem kolem 120 tisíc lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Premiér má brát přes 300 tisíc. Odrbávají důchodce a sami si přidávají, kritizuje Havlíček

Tagy:
ekonomika politika návrh Marek Benda Danuše Nerudová důchody vláda Jan Jakob profese Co na to vaše peněženka Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod Jaroslava Jermanová