Spojování levice odstartovalo. Odpadlík Petříček, Pirát i Zelení zakládají Progresivní Česko

Zdá se, že na levé straně politického spektra se rozehrál boj o voliče. Zatímco o víkendu vyrazila ke spojenectví s komunisty SOCDEM pod vedením Jany Maláčové, v úterý oznámili v rámci projektu Progresivní Česko spojení Zelení, odpadlík od sociálních demokratů Tomáš Petříček nebo Pirát Mikuláš Peksa. Společně chtějí vytáhnout do boje proti konzervativním silám, která podle nich aktuálně v Česku dominují. Sepsali společný manifest, plánují setkávání s občany a vyzývají všechny, kdo s nimi souzní, ať se k nim přidají.

Máme rok do voleb do Poslanecké sněmovny a na české politické scéně to začíná vřít. Už nyní je patrné, že kromě tradičních stran se do Sněmovny budou snažit protlačit i nováčci, ať už v rámci nových stran, koalic nebo jakýchsi aliancí. Jako první, byť ještě bez bližších souvislostí o spojení konzervativní levice, o tom v sobotu na sjezdu SOCDEM dala vědět její nová předsedkyně Jana Maláčová, která nevyloučila spolupráci s hnutím STAČILO, tedy převlečenými komunisty.

ČTĚTE TAKÉ: Petříček a Buzková po mnoha letech končí v SOCDEM, Maláčová jim poslala vzkaz

Toho se někteří členové SOCDEM odmítli zúčastnit a rozhodli se stranu opustit, mezi nimi například Petra Buzková nebo Tomáš Petříček. A právě druhý zmíněný v úterý společně s dalšími osmi signatáři oznámil vznik nového levicového progresivního bloku nazvaného Progresivní Česko.

„Je to výzva ke spolupráci a propojování progresivních levicových a středových sil, aby vznikla alternativa k současné konzervativní koalici a populistické opozici v čele s ANO,“ přiblížil Petříček pro CNN Prima NEWS.

Spojme se a vytvořme alternativní blok

„Voláme po spojení progresivních sil v české politice s cílem vytvořit alternativní blok k bloku vládnímu a opozičnímu. Apelujeme na nevládní a neziskové organizace a osobnosti veřejného života, aby s námi spojily síly a přispěly k přípravě ambiciózního plánu reforem, které povedou ke spravedlivější, prosperující a moderní společnosti,“ vyzývají signatáři manifestu Progresivní Česko zveřejněného v úterý dopoledne.

Chtějí podle svých slov dát prostor širokému dialogu napříč Českem, „který nebude jen show pro zesměšnění protivníka, ale skutečnou občanskou platformou, která pomůže překlenout propasti v naší společnosti a navrátit důvěru v politiku.“ Pod manifestem jsou kromě Tomáše Petříčka podepsaní třeba exposlanec Evropského parlamentu za Piráty Mikuláš Peksa nebo místopředseda Zelených Tomáš Mígl, ale i zástupci hnutí Budoucnost.

Progresivní Česko jako třetí síla

„Česká společnost se nachází na křižovatce. V příštím roce nás čekají parlamentní volby, které prozatím nepřináší dobré vyhlídky. Na jedné straně křižovatky stojí strany vládní koalice, které zklamaly řadu z nás, kteří s obavami sledovali nezodpovědné jednání Andreje Babiše a jeho vlády. S blížícím se koncem jejího mandátu můžeme říct, že současná vláda nepřinesla slibovanou změnu,“ píše se v manifestu.

Vláda podle devíti politiků selhala v modernizaci země a politikou kompromisů, škrtů a polovičních řešení přispěla ke zhoršení životní úrovně a kupní síly Češek a Čechů. Na druhé straně křižovatky je podle nich pasivní opozice, která nedokázala s vládou vyjednávat a přinést řešení, která by lidem v zemi pomohla.

Proto je podle autorů manifestu třeba vyrazit třetí cestou, kterou nabízí právě oni.

„Je to cesta pro ty z nás, kteří nechtějí pokračování této vlády, ale také si nepřejí vládu současné parlamentní opozice. Je to cesta pro ty z nás, kteří vidí Česko jako moderní a sebevědomou zemi, která umožní prosperovat každému, nehledě na to, odkud pochází, čemu se věnuje, nebo kým se chce stát. Je to cesta pro ty z nás, kteří chtějí vrátit mladé generaci naději, že jejich život bude lepší, bezpečnější a zdravější než život jejich rodičů. Je to cesta pro ty z nás, kteří očekávají fungující státní správu schopnou zajistit svým občanům všechny základní služby a důstojný život, ať už se jedná o studující, mladé rodiče, pracující, menšiny, osoby se zdravotním postižením či osoby v důchodovém věku,“ uvádí se dále v manifestu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Už tu frašku nezvládají, kritizuje vládu Kulidakis. Podle Schmarcze měl Fiala s Piráty štěstí

Tagy:
Jana Maláčová Tomáš Petříček levice Piráti Mikuláš Peksa Zelení Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky SOCDEM Stačilo! Tomáš Mígl Progresivní Česko