Farský: Kulhánek „zdědil“ velký průšvih. Kostra digitalizace není úplně špatná, zní z ANO

Europoslanec Jan Farský (STAN) a nastupující ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN)

360° - 7.10. v 21:30

Nový ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN) zdědil velký průšvih po svém předchůdci Ivanu Bartošovi (Piráti), řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Jan Farský (STAN). Poslanec David Pražák (ANO) připustil, že Bartošova digitalizace stavebního řízení „nemá špatnou kostru, ale zadání je katastrofální“.

Farský připomněl, že vedle nového systému digitalizace bude souběžně spuštěn i ten starý. „Nedojde tak k blokování stavebnictví a dokončení již rozestavěných projektů. Ve hře je i možnost, že se vše vyhodí. Jsou to ale už jednou investované peníze,“ zdůraznil v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Maláčová staví budoucnost SOCDEM na spolupráci s komunisty, je to likvidace strany, tvrdí Buzková

„Doufám proto, že se systém podaří vyladit tak, aby byl uživatelsky příznivý a urychlil zoufalý stav řízení,“ řekl Farský. Dosluhující hejtman Karlovarského kraje má podle něj za hlavní úkol dát do pořádku „průšvih, který zdědil po Bartošovi“.

Připomněl však, že se Kulhánek bude na resortu věnovat i jiným tématům. „Není to jeho jediná priorita. Zaměří se i na dostupné bydlení a samozřejmě pomoc v souvislosti s povodněmi,“ dodal europoslanec.

Podle Pražáka je nyní nutné pomoct úředníkům. „Musíme legislativně nastavit proces tak, aby mohli postupovat podle zákona. Úpravy ANO nehodlá v Poslanecké sněmovně blokovat,“ poznamenal poslanec.

Sdílel i zkušenost samotných zaměstnanců stavebních úřadů: „Podle toho, co mi říkali, kostra systému digitalizace není úplně špatně. Jenže zadání, s nímž pracovali na ministerstvu, je katastrofální.“

Tým, který na implementaci pracoval, nebyl podle něj dostatečně zkušený a nedokázal odstranit nedostatky z běžného provozu. „Věřím ale, že systém může posloužit. Fungovat ale začne zhruba za rok a půl,“ dodal Pražák.

Kulhánka jmenuje do úřadu prezident Petr Pavel v úterý ráno, nový ministr poté vyrazí na Jesenicko jednat o pomoci pro domácnosti zasažené povodněmi. Přechodné období, kdy budou fungovat oba systémy, nebude podle něj trvat méně než 12 měsíců.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Už tu frašku nezvládají, kritizuje vládu Kulidakis. Podle Schmarcze měl Fiala s Piráty štěstí

Tagy: