Vláda je opět kompletní. Prezident Pavel jmenoval nové ministry, Fiala připomněl hlavní úkoly

Prezident Petr Pavel (vpravo) jmenoval ministrem pro místní rozvoj Petra Kulhánka (za STAN).

Petr Pavel jmenoval nové ministry

V úterý na Pražském hradě jmenoval prezident Petr Pavel nové ministry. Vedením ministerstva průmyslu a obchodu pověřil Lukáše Vlčka (STAN), šéfem resortu pro místní rozvoj se stal Petr Kulhánek (za STAN). Vláda Petra Fialy (ODS) je nyní kompletní, k pátku skončí bez náhrady ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Fiala poté uvedl do funkce Vlčka s tím, že očekává rychlé navázání na práci jeho předchůdce Jozefa Síkely (STAN). „Zaměřit by se měl na jadernou energetiku, podporu podnikání či digitalizaci,“ připomněl premiér hlavní úkoly nového ministra. Do funkce byl následně uveden i Kulhánek, před nímž stojí zejména náprava digitalizace stavebního řízení.

„Ministru Vlčkovi přeji hodně úspěchů v jeho nové roli. Pak už budeme jen pracovat. Jde o kontinuální přechod, Vlček rychle naváže na práci Síkely. Podílel se již například na přípravě podkladů pro programové prohlášení vlády v oblasti energetiky,“ připomněl Fiala. Za prioritu premiér označil dokončení podpisu smlouvy na dostavbu v Dukovanech.

ČTĚTE TAKÉ: Už tu frašku nezvládají, kritizuje vládu Kulidakis. Podle Schmarcze měl Fiala s Piráty štěstí

Vlček by se měl také zaměřit na podporu podnikání, zjednodušování administrativy, kdekoliv to jde, ale také na digitalizaci, doplnil Fiala. Za další důležité téma ministra průmyslu označil investice. Sám Vlček poděkoval za důvěru premiéra a za předchozí práci Síkely. „Vlak, který se nám podařilo rozjet na ministerstvu, jede rychle a Síkela byl ten, kdo vlak rozjel plnou parou vpřed,“ sdělil nový ministr.

Poslechněte si celou tiskovou konferenci po uvedení ministra Vlčka do funkce:

Také Síkela popřál svému nástupci hodně úspěchů. „Znám ho velmi dobře, jeho pracovitost, trpělivost, schopnost naslouchat a ochotu spolupracovat a posouvat naši zemi dál k udržitelnosti, bezpečné budoucnosti a moderní ekonomice. Lukáši, hodně štěstí a je to tvoje,“ dodal.

Uvedení do funkce se dočkal také Kulhánek. „Má dlouholeté zkušenosti z komunální politiky, je schopný manažer. Je to určitá záruka toho, že zvládne složitou situaci na ministerstvu. Stojí před ním několik klíčových úkolů. Jeden je jasný: digitalizace stavebního řízení, kde je nutné v co nejkratší době zajistit jeho funkčnost,“ zdůraznil Fiala. Za další Kulhánkovy hlavní úkoly označil komplexní strategii obnovy území po ničivých povodních či rozhýbání bytové výstavby.

„Bude to docela kvapík,“ zhodnotil nový ministr vše, co ho nyní čeká. „Jsem připraven stejnou energií, kterou jsem věnoval ve vedení kraje poslední čtyři roky, kontinuálně navázat na vedení ministerstva,“ dodal.

Poslechněte si celou tiskovou konferenci po uvedení ministra Kulhánka do funkce:

Mimořádně důležité úkoly

Situace nových členů vlády se podle hlavy státu liší. Zatímco Vlček přebírá pomyslnou štafetu v kontinuitě, Kulhánek dostane resort mimo jiné s jistým personálním deficitem po odchodu Pirátů z vlády. „Samozřejmě také za situace, kdy jeden z hlavních projektů, na kterém ministerstvo pracovalo, je ve stadiu, které bychom mohli nazvat částečnou destrukcí a budováním na tom, co zůstalo,“ poznamenal Pavel v souvislosti s digitalizací stavebního řízení.

Podobnost mezi ministry vidí prezident v tom, že mají před sebou úkoly mimořádně důležité pro Česko a jeho občany. Zmínil dokončení tendru na stavbu jaderných bloků v Dukovanech nebo právě digitalizaci stavebního řízení, ale především obnovu území poničeného nedávnými povodněmi. Novým členům kabinetu popřál sílu a odhodlání, jejich vládním kolegům dobrou vůli při spolupráci.

Pavel sdělil, že je rád, že po krátkém období vládní nejistoty může jmenovat nové ministry a umožnit kabinetu, aby mohl plnohodnotně pokračovat v plnění svých úkolů. Zároveň požádal parlamentní opozici, aby přistoupila konstruktivně k opatřením, které bude vláda nucena dělat k dokončení hlavních projektů.

Vlček ve vládě nahradil Síkelu, který by se měl stát novým českým eurokomisařem. Kulhánek nastoupil na ministerstvo pro místní rozvoj po končícím předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi, který ve vládě skončil ke konci září. Premiér Fiala ho navrhl odvolat, protože podle něj Bartoš nebyl schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení. Resort dočasně vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Po uvedení do úřadu se oba ministři rozjeli na první pracovní cesty v roli ministrů. Vlček vyrazil na Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, kde chce představit novou hospodářskou strategii, kterou bude ve čtvrtek schvalovat vláda. Kulhánek odjel na Jesenicko, s tamními politickými představiteli bude řešit pomoc po nedávných povodních.

Ministři „nejsou kovaní“

Podle šéfkomentátora Deníku Martina Komárka nebudou mít nově jmenovaní ministři dostatek času na to, aby své resorty změnili. „Vláda má před sebou ještě rok, a to už není ani na to, aby se ministr se svým oborem seznámil – i kdyby byl, řekněme, člověk v resortu kovaný. A to noví ministři nejsou,“ konstatoval pro CNN Prima NEWS.

„Myslím, že pokud se v těchto dvou agendách dočkáme posunu, nebude to zásluhou ministrů, ale aparátu. Příliš ale nevěřím tomu, že aparát je dobře připravený. Nerad jsem skeptický, ale v tomto případě skeptický jsem,“ přiznal.

Proč tedy byli na tyto funkce Vlček s Kulhánkem navrženi? „Myslím, že je to jednoduché: je to politika ve stranách, které je navrhly. Byli to patrně kandidáti, kteří si to zasloužili, nebo nějakým způsobem vyseděli, vyběhali. Může tam být ale ještě jedna důležitá věc – mohou být schopni splnit, že budou dobrými komunikátory,“ pokračoval Komárek.

To podle komentátora vláda nyní potřebuje ze všeho nejvíce. „Že dělá vláda něco dobře, si premiér Fiala myslí, ale rozhodně to nedokáže sdělit občanům,“ podotkl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kulhánek „zdědil“ velký průšvih, řekl Farský. Kostra digitalizace není úplně špatná, zní z ANO

Tagy: