Melania Trumpová veřejně podpořila právo žen na potrat. Trump přitom přispěl k jeho omezení

Bývalá první dáma Spojených států Melania Trumpová veřejně podpořila právo žen na potrat, k jehož omezení v minulosti přispěl její muž a prezidentský kandidát Donald Trump. Trumpová zveřejnila video hájící individuální svobodu žen ve chvíli, kdy se Trump pokouší zmírňovat svůj dříve velmi konzervativní přístup k této důležité otázce voleb ve zjevné snaze získat hlasy mezi ženami.

„Bezpochyby tu není prostor pro žádný kompromis, když jde o to bytostné právo, které náleží každé ženě od narození, individuální svoboda. Co skutečně znamená ‚moje tělo, moje volba‘?“ ptá se Trumpová ve videu, které má propagovat její chystanou biografii, v níž o tématu rovněž píše.

ČTĚTE TAKÉ: Trump se vrací na místo činu. Riskuje při ždímání politických bodů, ochranku čeká noční můra

Bývalá slovinská modelka, která se do sólových vystoupení bez svého manžela pouští velmi zřídka, vydává knihu příští týden, necelý měsíc před volbami. K otázce potratů se postavila liberálněji než Trump, což podle stanice CNN vyvolalo spekulace, zda nejde o strategii s cílem přesvědčit ženy, že budou mít v případě Trumpova vítězství v první dámě „v Bílém domě svého člověka“.

Trump během svého působení v úřadě jmenoval tři konzervativní soudce nejvyššího soudu, kteří předloni stáli spolu s dalšími kolegy za verdiktem, jenž po téměř 50 letech zrušil federální právo na interrupci zhruba do 22. týdne po početí.

Zatímco dříve se sám Trump vyjadřoval jednoznačněji proti potratům, v poslední době svou rétoriku zmírňuje a neustále mění. V noci na čtvrtek prohlásil, že by vetoval případný federální zákaz potratů, pokud by se stal prezidentem. Trump nyní většinou tvrdí, že by rozhodnutí nechal v rukou jednotlivých států.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Debata viceprezidentů byla plná sporů. Walz a Vance se hádali o Trumpa, migraci i ekonomiku

Tagy: