Trump se vrací na místo činu. Riskuje při ždímání politických bodů, ochranku čeká noční můra

Tajná služba chrání exprezidenta Donalda Trumpa po dvou neúspěšných atentátech úzkostlivěji než dříve. Republikán se ale navzdory nebezpečí hodlá vystavovat riskantním situacím. Kritiku si vysloužil za návštěvu stadionu pro 100 tisíc lidí. V týdnu se navíc chystá na místo, kde ho jen těsně minula kulka. Upozornil na to list The New York Times.

Trumpova kampaň byla vždy založena na blízkém kontaktu s lidmi a velkých shromážděních, kde se může exprezident projevit jako vášnivý řečník. Jenže po dvou neúspěšných atentátech na republikánského prezidentského kandidáta se mnohé změnilo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Írán mi jde po krku, varuje Trump. Po nevídaném jednání v Kongresu dostane ochranku jako Biden

Tajná služba reflektuje domácí i zahraniční hrozby – Trumpovi údajně usiluje o život Írán – a čím dál více mluví do exprezidentova itineráře. Kongres navíc schválil, že Trump i demokratka Kamala Harrisová získají stejný stupeň ochrany jako prezident Joe Biden.

Na každé akci Trumpa chrání neprůstřelné sklo. Trumpův tým se podle listu The New York Times dopravuje na volební mítinky větším počtem letadel, aby zmátl případné útočníky. Ačkoli exprezident k nelibosti ochranky trvá na tom, že bude létat svým letounem s obřím nápisem „Trump“.

Bezpečnostním pokynům se vzpouzí i výběrem akcí. Trump se objevil na zápasu amerického fotbalu v Alabamě, na který se přišlo podívat 100 tisíc lidí. Za svou „odvahu“ si vysloužil slova chvály, ale i kritiky.

„Bylo to dokonalé vystižení způsobů, jakými Trump a lidé kolem něj využívají intriky kolem útoků na jeho osobu k politickému prospěchu,“ uvedl list The New York Times. Trump zápas opustil dlouho před jeho koncem.

Zpátky na místo činu

Největší noční můra pro členy ochranky kolem Trumpa ale teprve přijde. Exprezident hodlá pro politické body mimořádně riskovat – chce se vrátit na volební mítink do Butleru v Pensylvánii. Tedy do města, kde mu kulka atentátníka poranila ucho. Akce je na programu v sobotu 5. října.

Trump dobře ví, že Pensylvánie bude v prezidentských volbách klíčový stát, který může klidně celé hlasování rozhodnout. Ve státě se bude hrát o důležitých 19 volitelů.

„Při svém návratu do Butleru Trump uctí památku hasiče Coreyho Comperatorea – padesátiletého otce zastřeleného při pokusu o atentát. Trump již dříve oznámil, že má v plánu ‚velké a krásné‘ shromáždění k uctění Comperatoreho a dalších osob zraněných při střelbě,“ napsala o akci americká CNN.

První atentát vedl k zemětřesení v tajné službě. Její vedení muselo vypovídat v Kongresu. Vyšetřovací zpráva podle BBC odhalila zásadní bezpečnostní pochybení, kterých se členové ochranky Trumpa dopustili před akcí v Butleru.

Senátní zpráva zmiňuje řadu problémů včetně chybějícího velení, špatné koordinace se státními a místními orgány, nedostatečných zdrojů a vybavení a nedostatečného zabezpečení místa.

Je proto pravděpodobné, že když Trump dorazí do Butleru znovu, bude ho obklopovat hradba z bodyguardů. Tajná služba ví, že další pochybení už by mohlo být fatální.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyřeším válku na Ukrajině už před inaugurací, řekl Trump. Chcete se vzdát, tepala ho Harrisová

Tagy: