Měli bychom být království, míní český starosta. Dopisoval si s Alžbětou II.

Muž na sociálních sítích předpověděl smrt královny Alžběty II.

Je čas na návrat krále?

Právě teď je nejlepší čas na návrat krále. Je o tom přesvědčen Jindřich Holub ze spolku Koruna Česká, který usiluje o obnovu království v Česku. Že celý svět oplakává královnu Alžbětu II. a davy lidí míří uctít její památku, vášnivého zastánce dojímá. Před dvěma lety spolek britské panovnici poslal i dárek. Ze Spojeného království přišla odpověď, dopis od královny si Holub pečlivě střeží.

Když zrovna nečepuje pivo v hospodě nebo se nestará o krávy, obvykle sedí za stolem na úřadě. Celoživotní lásku Jindřicha Holuba k monarchii lze jen těžko přehlédnout. Starostu obce Pohleď zpráva o smrti britské královny zastihla při jízdě autem.

„Byl jsem z toho rozrušený. Ne, že bych byl přímo smutný. Nebyla to moje panovnice, ani příbuzná, ale bylo mi to líto. Alžběta symbolizovala jakousi pevnost, která už na tomto světě není,“ uvedl Holub. Rozloučit se s královnou do Británie ale nevyrazil. Holub na Spojeném království obdivuje soudržnost a úctu, kterou lidé královské rodině projevují. To by chtěl i v České republice.

„I monarchie by měla být moderní. Samozřejmě by tu monarchové nejezdili s kočáry na koních, normálně by to bylo jako dnes. Pouze by tam zůstal ten symbol. My máme korály bez nitě, Britové tam mají niť, což je právě královská rodina,“ prohlásil Holub.

Spolek Koruna Česká vyrábí na počest Alžběty II. koruny, odznaky nebo obří vlajky. Například před dvěma lety jí poslal plechový obrázek, když překonala Františka Josefa I. v rekordní délce panování. A v minulosti proběhla i královská korespondence.

„Mám stále dopis, který jsme jí (Alžbětě) posílali, a samozřejmě i odpověď. Královská pošta mi přišla domů, ještě teď se mi z toho klepou ruce,“ dodal Holub s úsměvem. Nápadů na ústavní změny v Česku by měl hodně. Nezájem politiků o jeho návrhy jej mrzí.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve svém letním sídle Balmoral, které se nalézá ve Skotsku. Bylo jí 96 let. Poslední chvíle s ní mimo jiné strávil její nástupce a nejstarší potomek Karel III. či její dcera princezna Anna.

Alžběta II. Velké Británii vládla 70 let, přičemž jde o nejdéle panujícího monarchu v dějinách Spojeného království. Jde rovněž o druhou nejdelší dobu, kdy byl na trůně jeden vládce. Zesnulou britskou královnu překonává pouze francouzský král Ludvík XIV., který během 17. a 18. století vládl Francii celkem 72 let.

Tagy:
Velká Británie Alžběta II. dopis monarchie Koruna Česká království Jindřich Holub