Karel III. má před sebou klíčové období. Co zásadního musí nový král zvládnout?

Král Karel III. poprvé promluvil v Parlamentu.

Krále Karla III. nečeká v nejbližších dnech jednoduchý úkol. V Británii se vedou sáhodlouhé debaty o tom, zda se mu podaří překročit svůj stín, a dá tak zapomenout na své skandály z minula. Zda se z něj může stát panovník moderního střihu a jak se vyrovná se sílícími hlasy z Austrálie a Karibiku, které volají po definitivním odtržení od britské monarchie.

Nový král si je dobře vědom, že rozhodnutí, která přijme v nejbližší době, budou pro britskou monarchii zcela zásadní. Nástup na trůn panovníka, jehož matka byla jedním ze symbolů jednoty národů, je samozřejmě spojen s velkými očekáváními, zdůrazňuje web mirror.co.uk.

Ve svém prvním proslovu k národu Karel III. uvedl, že bude po celý svůj život sloužit svému lidu loajálně, s respektem a láskou. Přesto přetrvávají obavy, zda bude schopen napravit svou pošramocenou reputaci z dřívějška a stát se moderním vládcem v pravém slova smyslu. Zatím je 73letý král považován za staromódního muže, nejspíš i kvůli svému vystupování a vzhledu. On sám si přitom často stěžoval, že zůstává nepochopen, připomíná britský tisk.

Dopisy černého pavouka

Po smrti jeho ženy princezny Diany v roce 1997 dokonce sílily hlasy volající po tom, aby byl princ Charles zcela vyloučen z následnické linie. Hluboký šrám na jeho pověsti zanechal mimo jiné skandál, pro nějž se vžilo označení „dopisy černého pavouka“ podle nečitelného princova rukopisu, který připomínal chumel pavoučích noh.

Mezi lety 2004 a 2005 Charles odeslal celkem 27 dopisů sedmi různým ministrům tehdejší vlády Tonyho Blaira. V dokumentech se měl snažit ovlivňovat konkrétní rozhodnutí kabinetu. Jednomu ze svých nejbližších pobočníků se však měl svěřit, že by nikdy nepřekročil zákonné linie. „Nejsem takový blázen,“ řekl mu údajně.

Na kontě má nový král ale i jiné skandály z dřívějška. Bývalá poručice kanadského námořnictva Janet Jenkinsová například tvrdí, že s ním měla nechráněný sex během jeho manželství s princeznou Dianou. Údajně s ním měla také přivést na svět nemanželského potomka.

Nový panovník má na druhou stranu ale i řadu zastánců, kteří připomínají jeho světlejší stránky. Stal se podle nich jedním z prvních průkopníků v boji proti změnám klimatu, za což tehdy často čelil posměškům ostatních, zatímco dnes je tato teze všeobecně přijímána. Jiní oceňují jeho práci pro charitu.

„Nebudu už moci věnovat tolik času a energie na charitu a další záležitosti, kterým jsem se tolik věnoval. Ale jsem si jist, že v této důležité práci budou pokračovat jiní,“ uvedl král Karel III., který se prý bude od prince z Walesu velmi lišit, jak ostatně prohlásil hned následující den po královnině smrti. „Ví, že to tak prostě musí být,“ řekl jeden z jeho poradců, který s ním spolupracoval přes deset let.

Skončeme s monarchií

Smrt královny a nástup Karla III. na britský trůn navíc v Austrálii a bývalých britských koloniích v Karibiku posílil hlasy, které žádají definitivní odtržení od britské monarchie. Británie navíc čelí výzvám, aby zaplatila odškodné za koloniální nadvládu, během níž byly z Afriky do Ameriky a Karibiku převezeny statisíce lidí, kteří pak museli pracovat v otrockých podmínkách na plantážích vlastněných Brity.

Například Jamajka naznačila, že by mohla brzy následovat Barbados a ukončit spojení s britskou monarchií. Podle nedávného průzkumu veřejného mínění tento krok podporuje nadpoloviční většina Jamajčanů.

Tyto požadavky však podle všeho nový král nevyslyší, neboť hodlá pokračovat v odkazu své matky a navázat na její neochvějnou oddanost monarchii, píší v Británii. „Naše hodnoty zůstaly a musí zůstat konstantní,“ zdůraznil nový král Karel III.

Tagy: