Mělo jít jen o cvičení, o zabíjení nebyla řeč. Ukrajinci vyslýchají zajaté ruské vojáky

Zajatý ruský voják

Ukrajinská armáda už zajala zhruba 200 ruských vojáků. Mnozí z nich jsou velmi mladí, často jim údajně není ani 20 let. Někteří zajatí ruští vojáci během výslechů přiznali, že nevěděli, že budou součástí válečné operace. Původně mělo podle nich jít jen o vojenské cvičení. Jde o neověřené informace šířící se po sociálních sítích.

Konstantin Bujničev velel ruské jednotce, která se vzdala ukrajinské armádě severně od Kyjeva. V zajetí při výslechu řekl, že ruští vojáci vůbec netušili, že půjdou do války. „Domnívali jsme se, že se vrátíme domů. Já jsem se o invazi dozvěděl až ve středu. Nikdo z nás netušil, že budeme muset zabíjet. Nešli jsme bojovat, jen jsme sbírali informace,“ tvrdí muž v příspěvku, který se začal šířit po sociální síti Telegram.

Není jediným ruským vojákem, který tvrdí, že armáda dopředu o plánech Vladimira Putina nevěděla. „Mysleli jsme, že jde jen o vojenské cvičení,“ sdělil mladý ruský voják ukrajinským složkám.

Dalšího ruského vojáka zajaly ukrajinské síly při bojích u Charkova. Při výslechu zajatec mluvil tlumeně a zaraženě. Nejdříve Ukrajincům sdělil své jméno, prozradil, že je z Ruska, a řekl, že na území východoevropské země přišel 24. února.

„Za jakým účelem?“ zeptali se Ukrajinci.

„Za účelem zabrání území,“ odvětil ruský voják.

Sociálními sítěmi se šíří také video, které údajně zachycuje konverzaci ruských vojáků a ukrajinského občana, který mužům se zbraněmi nadává.

„Já jsem ruský Ukrajinec,“ prohlásil civilista. „Vy máte svůj stát a my máme svůj. To jste se asi úplně pos*ali, ne?“ nadával muž.

Překotné dění na Ukrajině sledujeme v podrobné on-line reportáži.

Tagy: