Ukrajinci jsou velcí bojovníci, řekla Černochová. Prozradila detaily transportu zbraní

Jana Černochová

Tisková konference k pomoci Ukrajině

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na tiskové konferenci přiblížila podrobnosti transportu zbraní a munice na Ukrajinu, o kterém vláda informovala už v sobotu ráno. Podle ní se česká pomoc dostane do východoevropské země v řádu hodin. Součástí transportu bude i dříve schválená dělostřelecká munice.

Česko daruje Ukrajině zbraně a odpovídající munici v hodnotě 188 milionů korun. Konkrétně jde o 30 tisíc pistolí, 7 000 útočných pušek, 3 000 kulometů, několik desítek odstřelovacích pušek a asi milion nábojů.

„Cílem je dostat vše na Ukrajinu v nejkratším čase, přepravu zajistí ministerstvo obrany. Ukrajina si ten dar převezme na dohodnutém místě, to už je potvrzené,“ sdělila na tiskové konference ministryně obrany.

Na tom, co Česko na Ukrajinu pošle, se tuzemské úřady dohodly s ukrajinským velvyslancem v Praze. Černochová doufá, že se pomoc dostane do dějiště války „v řádu hodin“.

Ministryně obrany se na tiskové konferenci vyjádřila také k dříve schválenému transportu dělostřelecké munice, který ale dosud na Ukrajinu nedorazil. „V této věci nebyla chyba na straně restortu, bylo domluveno, že se Ukrajině předá munice na našem území. Bylo to domluvené 26. ledna, kdy ta situace byla jiná, to byl ještě otevřený letecký koridor. Je mi líto, že to Ukrajina nestihla,“ komentovala Černochová.

Podle ní proto Česko připojí dělostřeleckou munici k novému transportu schválených zbraní, který už celý zaštiťují české úřady. Kde přesně arzenál pomůže, to si už rozhodnou sami Ukrajinci.

Šéfka obranného resortu na tiskové konferenci zopakovala, že Česko ve válce stojí na straně Kyjeva. „Chtěla bych znovu vyjádřit podporu ukrajinskému lidu a Ukrajině, oni bojují nesmírně statečně. Mám zprávy od zpravodajských služeb, způsobují ztráty, jsou to velcí bojovníci. Stojíme na nimi. Česko i podle vyjádření ukrajinského velvyslance poskytuje maximální podporu. Nenecháme v tom Ukrajinu samotnou,“ uvedla Černochová.

Podle ní už tuzemské úřady připravují krizový plán pro přijetí ukrajinských uprchlíků.

Překotné dění na Ukrajině sledujeme v podrobné on-line reportáži.

Tagy: